Kloppend hart van Rotterdam

Saai Rotterdam

Marcel Jongmans Tekst
Beeld: Marieke Odekerken

Rotterdam is een van de rijkste steden ter wereld. Niet in euro’s, maar als het gaat om het aantal nationaliteiten. Dan mag de stad zich rekenen tot de top tien van de wereld. We kennen een grote diversiteit. In afkomst, kleur, seksuele geaardheid, geloof.

Maar in alle eerlijkheid vind ik Rotterdam retesaai als het gaat om die diversiteit. Ik bedoel: als we een trottoir in regenboogkleuren schilderen, staan er zes homo’s en één pot heel trots te klappen. De rest van (homo)Rotterdam gaat zijn biertje drinken en haalt z’n schouders op. In Amsterdam heb je de Gay Pride. In Rotterdam ben je gewoon een homo.

We eten onze pizza, bestellen onze kapsalon, halen een broodje shoarma, eten met het grootste gemak een couscousschotel en kopen ons suf aan broodjes kipkerry en bakkeljauw. We bezoeken in groten getale Djemaa el fna, de kopie van de markt in Marrakesh in het Museumpark. En we genieten van de schuddende billen, buiken en borsten tijdens Rotterdam Unlimited.

‘Aboutaleb die samen met George Lucas op het balkon naar een groep Jedi staat te zwaaien. Kijk, dan wordt het net even anders’

Natuurlijk heb je weleens een incidentje. Maar laten we eerlijk zijn. Overall doen we het goed met z’n allen! De Rotterdam Running Crew die massaal thee drinkt bij de Mevlana Moskee in West. ‘Mooie lichies, hè, in dat gebouw?’

Kortom Rotterdam is ‘gewoon’ een beetje saai.

En dus ben ik het internet op gedoken. Zo zijn er mensen die niets liever hebben dan wilde seks verkleed als Prinses Leia van Star Wars of mister Spock van Star Trek. Ik voorzie een nieuwe optocht door de stad. Wagens vol Yoda’s en Hutt’s. Met een heuse Miss Skywalker-verkiezing. Aboutaleb die samen met George Lucas op het balkon naar een groep Jedi staat te zwaaien. Kijk, dan wordt het net even anders.

Ik vond ook een pagina van een behoorlijke groep mensen die kickt op gele vla. Ze halen daar hun bevrediging uit. Hoe makkelijk is het om als Campina samen met de gemeente de Hofpleinvijver om te toveren tot een megabad gele vla voor een mega-orgie? Als dat onze diversiteit niet benadrukt?

Hebben we stadsmarketingtechnisch ook meteen een prachtige nieuwe slogan te pakken: Rotterdam extreem divers!