Kloppend hart van Rotterdam

‘Hoe de opties af te wegen bij een ziekte die we niet goed kennen’

Sander Grip Tekst
Marieke Odekerken Beeld

“Weet je wat moeilijk is? Dat we zo weinig kunnen, omdat de ziekte nog zo ongrijpbaar is. Het voelt tegennatuurlijk dat ik niet echt kan helpen. Een angstige patiënt kan ik niet troosten door bijvoorbeeld even een hand vast te houden; ik heb nu slechts woorden vanachter een masker. Als er meerdere leden van één gezin ziek zijn, kunnen zij elkaar nu niet steunen; dat is echt heftig. Gelukkig staan we op onze afdeling, anders dan in veel andere ziekenhuizen, één uur per dag bezoek toe. Zo is het net wat draaglijker voor onze patiënten.

Het betekent wel dat kamerdeuren gesloten blijven en wij elke keer als we een kamer ingaan nieuwe beschermende middelen aantrekken. En dat leidt weer tot minder contact: even naar binnen voor een kletspraatje kan nu niet; dan verspillen we beschermingsmiddelen die schaars zijn.

Naast mijn werk als internist, ben ik ook voorzitter van de Commissie Medisch-ethische vragen. We denken na over kwesties waarop geen goed of fout antwoord is: hoeveel mensen mogen aan je bed als je overlijdt? Als je in de war bent, is het goed dat een bekende bij je slaapt, maar hoe doen we dat bij corona? Heeft het zin een Covid-patiënt te reanimeren?

Ons grote dilemma: hoe de opties af te wegen bij een ziekte die we niet goed kennen. Die zo anders is dan we gewend zijn en waarbij beslissingen anders uitvallen dan we gewend zijn omdat de ziekte zo grillig verloopt en zo slopend is. We kunnen pas over een jaar of twee zeggen welk effect onze huidige manier van handelen heeft gehad.

En intussen speelt ook nog de vraag door mijn hoofd of ik het zelf krijg. Ik heb astma en ben dus niet de ideale patiënt. Maar ik ben er niet bang voor. Ik ga door, want ik doe gewoon mijn werk. Covid-19 is een risico. Punt. Het is ook een risico als ik boodschappen ga doen. Wat mij meer zorgen baart dan mijn eigen gezondheid zijn de achterstanden die we nu op andere plekken oplopen. Mensen die geen contact opnemen als ze een knobbeltje in hun borst voelen? Niet slim! Als je iets hebt, krijg je gewoon de zorg die je nodig hebt.”

Rozemarijn van Bruchem – Internist Covid-afdeling, Erasmus MC

Sander Grip en Marieke Odekerken brengen met ‘Helden van de Stad’ een ode aan alle mensen in Rotterdam die de stad draaiende houden tijdens de coronacrisis.