Kloppend hart van Rotterdam

‘Baby’s trekken zich niets aan van corona’

Sander Grip Tekst
Marieke Odekerken Beeld

“Ik mag geen hand geven maar ik hang wel over je heen om je baby aan de borst te leggen. Dat kan ik je echt niet op anderhalve meter afstand leren, hoor. Ik blijf er nuchter onder; wat moet ik anders? Baby’s trekken zich niets aan van corona. Die blijven gewoon komen, dus wij blijven ook gewoon werken.

En mijn vriendin en ik zitten dit jaar veertig jaar in het vak; wij hebben alles wel gezien. Als je niet ziek bent, is er niks aan de hand. Die vader houden we wel op anderhalve meter afstand, want die hangt er toch maar een beetje bij. En kraamvrouwen zitten sowieso bijna nooit in de risicogroep, want ze zijn allemaal jong. Van de 140.000 kraamvrouwen zijn er 41 besmet. Nou, dan is het risico wel heel klein dat ik er eentje met corona tegenkom.

Al die beschermingsmiddelen zijn ook schijnveiligheid. Handschoenen hebben alleen effect als ik na elke handeling nieuwe aantrek. Nou, dan ben ik snel door mijn doosjes heen. En bij een bevalling heb ik altijd zo’n plastic barbecueschort aan, maar nu moet ik ineens een spatbril op? Ik zet mijn zonnebril wel op, ik heb nog nooit een spetter in mijn oog gehad. En wat denk je? Als ik helemaal verkleed voor de corona binnenstap, springen mensen van schrik van het balkon.

‘Als ik helemaal verkleed voor de corona binnenstap, springen mensen van schrik van het balkon’

Natuurlijk doen we wat we kunnen: we houden afstand waar het kan en laten je dingen zelf doen. Je moet zelf naar wc en douche en je stopt je kraamverband zelf in een luierzak die ik daarna weggooi. Maar dat opa en oma hun kleinkind niet mogen zien? Komen ze toch lekker als ik weg ben, daar heb ik de volgende dag echt geen last van. Ik hoor van kraamverzorgsters die nog maar drie uur op een dag komen. Dan denk ik: ik ben er nou toch. Of ik er nou drie uur of zes uur ben, dat maakt voor mij niet meer uit. Maar voor die kraamvrouw, die net de inspanning van haar leven heeft gegeven, is het een groot verschil.”

Jacintha Hendrikse – Kraamverzorgster, Petra en Jacintha Kraamzorg

Sander Grip en Marieke Odekerken brengen met ‘Helden van de Stad’ een ode aan alle mensen in Rotterdam die de stad draaiende houden tijdens de coronacrisis.