Rotterdammers maken Rotterdam

‘Het is een logistieke nachtmerrie’

Sander Grip Tekst
Marieke Odekerken Beeld

“Na een week chef lege dozen spelen, kwam de eerste grote zending. Het was net een jongensboek. Dit is een cowboymarkt waarin je op je hoede moet zijn. In Duitsland is een zending gestolen door criminelen die zich voordeden als politieagenten. Ik hoorde van een zending die niet doorging, nadat de koop al gesloten was, omdat iemand een hoger bod deed. Zendingen die niet aankomen, afgekeurde beschermingsmiddelen die toch geleverd worden. Alles komt voor.

Ik kom uit de logistiek en was gevraagd de distributie van deze beschermingsmiddelen voor de zorg te regelen in regio Zuidwest-Nederland, waar Rotterdam onder valt. Al snel vroeg het ministerie van Volksgezondheid of ik ook de landelijke distributie wilde doen. Geweldig. Die rush, die adrenaline waarop je in korte tijd zoveel gedaan krijgt.

Maar ik ben ook een keer ‘s nachts badend in het zweet wakker geworden. Het is een logistieke nachtmerrie om zowel de beoordeling als distributie en beveiliging van alle beschermingsmiddelen voor heel het land te moeten regelen.

Mijn trots is hoe ongelofelijk snel we zendingen vanuit het vliegtuig op het opslagterrein kregen. Dat alles veilig opgeslagen lag en we de goederen op tijd bij de ziekenhuizen kregen. Dat was soms best spannend. Op een gegeven moment had ik een levering in Brabant en Limburg, waar ze nog maar voor een nacht en een dag voorraad hadden. Daar waren ze dolblij met ons. Dan voel je dat je werk echt ergens over gaat.

Nu is er het Landelijk Consortium Hulpmiddelen; zij hebben de distributie overgenomen. Toen ik de laatste zending wegbracht en het ineens over was, voelde het wel raar. Maar het is goed zo. Ik heb dag en nacht gewerkt en drie intense maar prachtige weken gehad. Dat is echt kicken, hoor.”

Freek Dekker – Organisatieadviseur Erasmus MC

Sander Grip en Marieke Odekerken brengen met ‘Helden van de Stad’ een ode aan alle mensen in Rotterdam die de stad draaiende houden tijdens de coronacrisis.