Rotterdammers maken Rotterdam

Rotterdam Sportstad

Madelon Baans Tekst
Beeld: Marieke Odekerken

Aan het einde van het jaar maken we altijd overal lijstjes voor, de verkiezingen vliegen je om de oren. Wie was de beste ondernemer? Wie serveerde de beste burger? En zelfs: wat was de beste stad van dit jaar? Nu kun je als lezer van Gers! die laatste vraag prima beantwoorden zonder verkiezing, maar dat terzijde.

Ook in de sport wordt teruggeblikt alsof het een lieve lust is. Wie was de beste sporter, de beste ploeg, het grootste talent? Dan heb je dus als sporter al het hele jaar gestreden, geprobeerd zoveel mogelijk wedstrijden te beslissen in jouw voordeel en dan moet je op de valreep zo aan het einde van het jaar – terwijl de kerstkalkoen al lonkt – nóg een wedstrijd winnen.

Jawel, ook Rotterdam blikt terug op de sport. We zijn tenslotte Rotterdam Sportstad! Dus kiezen we met z’n allen de beste sporters van het jaar. We kiezen zelfs een vrijwilliger van het jaar. Vrijwilliger van het jaar? Laten we wel wezen, álle vrijwilligers verdienen toch die titel?! Tuurlijk is het leuk om terug te blikken. En met de Sport Awards Rotterdam hebben we een hartstikke leuk ‘sportfeessie’. En toch wil ik hier een lans breken voor álle sporters, álle trainers, álle verenigingen, álle vrijwilligers. En niet te vergeten voor alle evenementen!

‘We zagen zongebruinde billen in mini-bikini’s omhoog steken’

Want dat Rotterdam een sportstad is, werd met de sportevenementen in 2015 weer klip en klaar. We zagen zongebruinde billen in mini-bikini’s omhoog steken tegen de achtergrond van SS Rotterdam; De Kaap werd overgenomen door beachvolleyers. De Tourrenners draaiden op volle toeren; met hun gespierde dijen en gefocuste blikken raceten ze over de Maasboulevard, Coolsingel en via het Hofplein de Erasmusbrug over. Duizenden lopers, van vijftig kilo wegende Keniaanse topatleten tot ‘Jan van Zuid’ die in het weekend liever een biertje drinkt. Ze vlogen, renden of strompelden door de stad voor ‘hun’ marathon. Maar ook konden we yogaën en polsstokspringen op het Schouwburgplein en triathlonnen op de Willem Alexander Baan.

Dit is geen eindejaarslijstje, maar slechts een fractie van wat hier allemaal gebeurt. Dus laten we daar vooral geen verkiezing van maken, maar met elkaar zorgen dat we ook in 2016 weer kunnen genieten van al die prachtige evenementen. Voor sporters en supporters. Voor Rotterdammers en bezoekers. Want Rotterdam Sportstad, dat is gelukkig geen verkiezing, dat bén je!