Rotterdammers maken Rotterdam

Relax!

Martine de Wit Tekst
Shelley Trustfull Beeld

Badderen, poedelen, zweten en chillen. Lichaam en geest reinigen kan op verschillende manieren. En het mooie is, daar hoef je niet eens de stad voor uit! Een stukje fietsen of met de tram en je zit in een echte Finse sauna of traditionele Marokkaanse hammam. Een wereld van verschil, maar het effect is hetzelfde: je voelt je weer helemaal mens.

Dunya Hammam: Iedereen kan komen

Aan de drukke Zaagmolendrift verwacht je misschien geen Oosters badhuis. En toch zit er echt één: Dunya Hammam. Aan de buitenkant loop je er zo voorbij, maar eenmaal binnen sta je versteld van de ruimte. Met een lounge, kleedkamer, behandelruimte en natuurlijk de hammam zelf, is er voldoende plaats om uitgebreid te ontspannen. En om de sociale banden aan te halen. “De hammam is niet alleen een plek waar je jezelf reinigt, maar van oudsher ook de plek waar je elkaar ontmoet”, vertelt bedrijfsleider Marianne. Met haar Groningse accent en blonde haar is ze een toonbeeld van de sfeer. “Je ziet hier van alles en iedereen is welkom! We zien veel vriendinnen die komen bijkletsen, moeders en dochters, vrouwen die alleen komen of een hele club die iets te vieren heeft. Soms staan mensen zelfs te dansen in de hammam!”

‘De hammam is van oudsher ook de plek waar je elkaar ontmoet’

Gezelligheid


Wat bij binnenkomst direct opvalt, is de huiselijke lounge. Hier beginnen de gezelligheid en ontspanning al, uiteraard met een kop muntthee. Marianne: “Sommige mensen willen snel hup-hup naar de hammam. Dat kan wel, maar dat is niet onze insteek. Je krijgt van ons eerst de tijd om rustig te zitten. Een praatje maken met andere gasten als je dat wilt, even bekijken wat je wilt doen. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Sommige mensen zijn drie uur in de weer inclusief beautybehandeling en massage, anderen komen alleen om zichzelf goed te scrubben. Dat maakt het leuk voor elke portemonnee en dat is precies de bedoeling. Of je arm of rijk bent, iedereen kan komen. Het is een veilige omgeving waar je met andere vrouwen vrij kunt praten over zaken die je bezighouden.” Bijkletsen, stomen, scrubben en badderen is trouwens niet alleen voor vrouwen weggelegd, maar de mannen en vrouwen zijn wél strikt gescheiden. “Er is één mannenavond in de hammam: zondagavond. Dan zijn er ook mannelijke behandelaars.”

Privé

In de badruimte staat vaak een muziekje op, maar voor echte feesten huur je de hammam het best privé af. “Er wordt hier ontzettend veel gevierd: hennafeesten, babyshowers, trouwfeesten. Vooral Turkse bruiden zijn gek op deze plek”, aldus Marianne. “Maar eigenlijk weet iedereen ons wel te vinden. Mooi om te zien hoe de hammam ook in Nederland een belangrijke rol in de samenleving heeft.”

Dunya Hammam
Zaagmolendrift 39e
3036 JX Rotterdam
(010) 465 38 33
www.dunyahammam.nl


Finse Huis: Pure noodzaak

Op het pleintje aan de ‘s Gravendijkwal, naast Conny Janssen Danst, vind je de Finse Zeemanskerk of het ‘Finse Huis’. Al sinds 1955 komen hier Finse zeelieden, studenten en vrachtwagenchauffeurs als ze in de buurt van Rotterdam zijn. Een praatje maken in het Fins, Finse snoepjes inslaan, een Finse kerkdienst bijwonen en natuurlijk… naar de sauna! Want voor Finnen is de sauna pure noodzaak: één keer per week is wel het minimum. “De sauna is dan ook een vast onderdeel van de zeemansmissie”, vertelt gastvrouw Anniina. Zelf werkte ze jarenlang op een cruiseschip. “We halen vrachtwagenchauffeurs speciaal op met een gratis busje, ook als ze bijvoorbeeld in België overnachten. Die afstand vinden wij niet zo groot: we zijn immers Finland gewend.”

Privacy


Ook voor niet-Finnen staat de deur van de zeemanskerk, en dus ook die van de sauna, gewoon open. “We hebben ongeveer dertig vaste Nederlandse bezoekers. Ze vinden het hier de hemel! Dat komt ook doordat Nederlanders het snappen; de sauna. Net als wij zijn Nederlanders vaak heel open en sociaal, maar op bepaalde momenten erg op hun privacy gesteld. Dit is een plek waar je even stil en alleen kunt zijn, of waar je persoonlijke zaken kunt bespreken. Je huurt de sauna daarom privé af voor zo lang als je wilt, alleen of met je vrienden of familie.” Omdat er niet veel mensen in hoeven, is de sauna niet groot. Er is plaats voor ongeveer acht mensen, maar krap is het zeker niet. Tijdens het zweten kijk je uit over de ruime binnentuin en daarna is er veel plek om ‘uit te dampen’. “En alles komt uit Finland”, belooft Anniina. De materialen waarmee de sauna is gebouwd, maar ook het hout en de stenen die we gebruiken voor verhitting.”

‘Dit is een plek waar je even stil en alleen kunt zijn’

Rendier

Het doel van de Finse zeemanskerk is Finnen in Nederland een thuisgevoel te geven. Maar het mes snijdt aan twee kanten. Ben je niet bekend met de Finse cultuur, dan is dit je kans. Anniina: “Na de sauna kunnen mensen gerust nog even blijven. In de zomer vieren we bijvoorbeeld een groot midzomerfeest met allemaal Finse lekkernijen. En met kerst pakken we helemaal uit, vooral op kerstavond. De twee weken voor kerst is het hier ook al gezellig: er verschijnt regelmatig rendier op tafel.”

Finse Huis
’s Gravendijkwal 64
3014 EG Rotterdam
(010) 436 61 64
www.finsehuis.nl

Gezond

In andere culturen is het al eeuwenlang gewoon om jezelf goed schoon te maken. Maar hier in Nederland bleven we vroeger lekker vies. Tot het einde van de achttiende eeuw dachten we zelfs dat je ziek werd van in bad gaan.