Rotterdammers maken Rotterdam

Ruimte voor jezelf én de ander

Harold Joëls Tekst
Roderik van Nispen Beeld

Een veilige plek, waar je mag zijn wie je bent, niet bang hoeft te zijn voor vreemde opmerkingen en je jezelf niet hoeft te verstoppen. Dat is het motto van Romy Rockx, oprichter van de allereerste LHBTIQA+-gym in Nederland: Queer Gym.

Romy groeide op in Roosendaal en studeerde in 2013 af aan de toneelschool. Voor het werk was hij vooral veel in het Rotterdamse. De coronacrisis legde zijn theaterwerk stil, terwijl hij op dat moment midden in een persoonlijke transitie zat; Romy werd geboren als vrouw. “Ik was op dat moment heel erg bezig met mijn lijf, met sporten”, vertelt hij. “Ik voelde me kwetsbaar, had geen zin in sport, merkte dat ik het ingewikkeld vond om naar een normale sportschool te gaan.”

Sportschoolruimte
Omdat Romy zijn ideale sportplek niet kon vinden, en hij bovendien zonder werk zat, besloot hij zijn favoriete gym zelf te creëren. Hij leende duizend euro van zijn ouders, kocht een paar fitness-spullen en startte, anti-kraak, als personal trainer in een oud schoolgebouw. “Ruimte zat”, vertelt hij. En juist die ruimte, fysiek, maar ook de ruimte die je als mens inneemt, bleek de successleutel. Bij Queer Gym draait het om het laten en geven van ruimte. “Het gaat om respectvol sporten, zonder aannames of vooroordelen naar anderen die ook willen sporten. Wij zijn ontstaan uit de behoefte aan een plek waar gender geen rol speelt. Veel sportscholen zijn namelijk gegenderd: groepslessen zijn vooral in trek bij vrouwen, terwijl mannen zich vaak in de krachtafdeling bevinden. Bij ons gaat het erom dat mensen eigenaarschap nemen voor hun eigen lijf en niet voor het lijf van iemand anders.”

De primeur in Nederland
Met Queer Gym opende Romy de eerste LHBTIQA+-gym in Nederland. Het begon met een handjevol sporters, via mond-tot-mondreclame. Zijn compagnon én partner Djuna bedacht de beeldtaal en maakte Instagram-posts. Dat leidde tot meer bekendheid in de stad en ook tot veel landelijke media-aandacht. Het ledenaantal groeide daardoor gestaag. Inmiddels telt de Gym tweehonderd leden en is het schoolgebouw ingeruild voor een pand tegenover de Van Nelle Fabriek. Als stichting met drie bestuursleden en een raad van toezicht, biedt de gym een breed scala aan lessen: van boksen tot yoga en van pilates tot hardlooptrainingen. Vijftien docenten verzorgen de lessen en trainingen. De ambitie is om op termijn een tweede vestiging op Zuid te openen.

Een Veilige Ruimte
Naast de Queer Gym knokt Romy ook op andere vlakken voor meer inclusie en diversiteit. “Zo leggen we verbindingen met het bedrijfsleven om bijvoorbeeld communicatievaardigheden en taalgebruik naar een inclusiever niveau te tillen. Het gaat erom hoe mensen naar elkaar luisteren en hoe mensen kunnen zorgen dat anderen zich veilig genoeg voelen om een hulpvraag te stellen. Wat kan er wel, dat is belangrijk.”