Rotterdammers maken Rotterdam

Patat of friet?

Annelies Heinen Tekst
Antim Wijnaendts van Resandt Beeld

De ene snackbar zegt gewoon patat, de andere kiest bewust voor friet. De ene is traditioneel, de andere vernieuwend. Als er twee Rotterdamse snackbarren met elkaar in contrast staan, zijn het Rodi aan de Rodenrijselaan en Fritéz aan de Witte de With wel. Frituren is wat beide doen, maar wel op geheel eigen wijze.

Rodi: ‘Patat is gewoon patat’

De old skool gevel, met rood verlichte letters en het beige interieur, doet snackbar Rodi al snel traditioneel lijken. Niets is minder waar. Van haute friture had mede-eigenaar Ching Ee nog nooit gehoord. “Patat is gewoon patat”, zegt hij stellig. Trouw blijven aan zijn klanten doet hij vooral door jarenlang hetzelfde voor te schotelen.

Familiebedrijf

De 26-jarige Ee runt de patatzaak samen met zijn ouders. Hij houdt zich met veel plezier bezig met de inkoop, maar staat net zo graag te frituren. Ook zijn vrouw, broertjes en een paar kennissen zijn van de Rodi-club. Waar de naam Rodi vandaan komt, is voor Ee onduidelijk. “Wij hebben de snackbar in 2009 overgenomen van Nederlandse eigenaren. Ik heb gehoord dat zij de snackbar vernoemd hebben naar hun hond. Maar ik weet niet of dat waar is”, legt hij uit.

Voordat de familie Ee in de patatkeuken werkte, stond zij aan het roer van een Chinees restaurant in Delft. Ee is blij met de keukenswitch. “Een Chinees restaurant kent veel voorbereiding. Daarnaast moet je vroeg opstaan.” Maar patat eet hij niet zo vaak. “Wij zitten hier nu zes jaar en in de eerste twee jaar heb ik alleen maar patat lopen eten. Op een gegeven moment hoef je dat niet meer.”

Jumboburger

Veel Rotterdammers weten de snackbar goed te vinden, maar ook Rodi-fans van buiten de stad halen hier regelmatig hun vette hap. Net zoals zij trouw blijven aan Rodi, blijft Rodi trouw aan hen. Familie Ee is niet gevoelig voor trends in patatland. “Onze klanten weten precies wat zij kunnen verwachten. Bij ons krijg je vooral heel veel patat en grote snacks. Daar komen zij voor terug”, vertelt Ee met volle overtuiging.

Een voorbeeld van zo’n grote snack is de jumboburger. Wie kent hem niet? De afgelopen jaren goed ingeburgerd en inmiddels een begrip in de stad. Ook Ching heeft zijn plekje gevonden. “Ik heb in verschillende steden gewoond, maar Rotterdam vind ik het leukst. Het is zo lekker levendig.” Toekomstplannen heeft hij niet echt. “Vooral lekker doorgaan met waar ik mee bezig ben.”

Rodenrijselaan 38A, 3037 XG Rotterdam

Fritéz: Van fastfood naar fastgood

Bij Fritéz worden de goudgele staven geen patat genoemd, maar frieten. Afgeleid van de oorspronkelijke Franstalige benaming pommes frites. “Fritéz klinkt niet alleen lekker Frans, ook de domeinnaam was nog beschikbaar.” Eigenaar Ruben Kruit denkt over alles na. Vanuit zijn ondernemersbrein, en vanuit zijn toekomstvisie op een wereld met beter en eerlijker voedsel. “Ik wil het bekende fastfoodproduct verbeteren en terugbrengen naar het ambachtelijke.”

Friet stoofvlees

Begonnen op wieltjes, nu ook een vast stekkie in de stad, op een hoekje in de multiculturele Witte de Withstraat. “Het was een opportunity die langs kwam waaien, waarop ik binnen een week ‘ja’ zei. We zouden er eigenlijk tijdelijk vestigen – een soort pop-upidee -, maar inmiddels zitten we er al langer dan gepland”, vertelt Kruit trots.

Kruit eet zelf het liefst gewoon een frietje curry, maar de meeste mensen komen langs voor zijn bekende friet stoofvlees, in eigen keuken gemaakt van duurzaam gefokte runderen. Naast deze hit staan er nog andere verrassingen op het menu, zoals een zelfgemaakte biologische hotdog, een reeks aan kroketjes van scharrelvlees en een frikandel uit de duurzame boerderij van Lindenhoff. “Binnenkort komen we met iets nieuws: een vegetarische bittergarnituur met allerlei verschillende vullingen”, zegt Kruit enthousiast.

Biologisch

Voordat hij met Fritéz begon, was hij zich niet bewust van biologische voeding. “Het zal allemaal wel, dacht ik. Toen ik mezelf dwong hiervan bewust te worden, kwam ik al snel achter de voordelen. Zo ging ik me niet alleen beter voelen, maar gooide ik ook minder weg. Bij Fritéz kijken we daarom ook goed naar hoe we het eten verpakken. Al onze verpakkingen zijn biologisch afbreekbaar.”

“Zodra mensen zich bewust worden van de voordelen, zullen zij het niet meer zien als trend, maar hanteren als nieuwe norm.” Dat zou goed uitkomen, want Kruit is nog lang niet klaar met Fritéz. Hij heeft grote plannen. “Ik wil echt aan een merk bouwen. Meerdere winkels, meerdere wagens, binnen en buiten Rotterdam”. Als het aan Kruit ligt, gaan we dus sowieso meer van Fritéz horen, zien en vooral proeven.

Witte de Withstraat 68A, 3012 BS Rotterdam 

Waar patat of friet precies vandaan komt, is onbekend. In ieder geval uit een Franstalig gebied. De meeste mensen die boven de grote rivieren wonen, zeggen patat en hoe dichter je bij België komt, hoe meer mensen friet zeggen. Volgens de overlevering werd de eerste frietkraam in ons land geopend in Rotterdam.