Kloppend hart van Rotterdam

Opera ook voor kids

Gerrit van Loon Tekst
Marcel Suurmond Beeld

Stoute, ongeduldige kinderen? Die trekt dirigent Conrad van Alphen (51) van Sinfonia Rotterdam zo de bok op. Hij drukt ze een dirigentstokje in de hand en laat het concert verder aan de oproerkraaiers over. “Dan wordt elk kind stil.” Drie keer per jaar kunnen kinderen in de prachtige balzaal van het Wereldmuseum muziek ervaren vanuit het orkest.

Kinderen en orkestleden van Sinfonia Rotterdam zitten door elkaar heen. Musici betrekken de kids bij de opstelling en uitvoering, onder toeziend oog van nieuwsgierige ouders en familieleden. Kinderen zingen, klappen en roepen. Verhalenvertellers als Joris Lutz en sopraan en comédienne Francis Broekhuizen slepen hun toehoorders de verhalen in en sporen ze aan tot actie. “Zo komt de opera naar kinderen. Door interactie betrekken we ze bij de verhalen en de muziek. De verhalenvertellers hebben de nodige zelfspot en humor en zijn lekker gek”, vertelt Van Alphen die vijftien jaar geleden kamerorkest Sinfonia Rotterdam uit het niets oprichtte.

Zusje van het Philharmonisch

Van Alphen, tegenwoordig wonend in het hippe centrum van Rotterdam, begon in 2000 in zijn achtertuin in Krispijn in Dordrecht. Geen voor de hand liggende plaats voor een muzikaal broeinest. Zonder geld, maar met de beste bedoelingen en alleraardigste ambities groeide zijn orkest uit tot het kleinere, maar zeer gewaardeerde zusje van het Rotterdams Philharmonisch.

Een flinke portie lef waarmee hij zijn ding op de artistieke kaart van Nederland en het buitenland zette, kan Van Alphen niet worden ontzegd. Muziek heeft de avonturier al heel wat plezier en reizen gebracht. En dat is ook de boodschap die hij kinderen wil meegeven. “In de muziek heb je de mogelijkheid om de wereld te zien. Spelen verrijkt het leven. Ik raad ieder kind aan een instrument te gaan spelen. Ze vergelijken mijn dirigentstokje met een toverstaf, maar het zijn toch echt de instrumenten en stemmen die voor de magie zorgen. Aan mij de eer de spelers op een muzikale reis te nemen.”

Pop-up concerten

Jubileummaand maart was een drukke periode. Concerten in Rotterdam en Amsterdam en een tournee naar Santiago in Chili. Verder: verrassende pop-ups voor voorbijgangers in winkelcentrum Zuidplein en boekhandel Donner.

Sinfonia Rotterdam geeft kinderen energie. “Ze hebben van nature een korte spanningsboog”, weet Van Alphen. “Afwisselend spelen we korte en langere stukken. Musici passen zich bij kinderconcerten en -voorstellingen aan. Ze staan hun instrumenten af en doen jolig. Zo dragen we onze passie over aan de Rotterdamse kids. Dat is toch gers?!”