Kloppend hart van Rotterdam

Duin van beton

Sander Grip Tekst

Opvallend onopvallend, zo is het kunstwerk Zandwacht nog het beste te omschrijven. Het verrijst in de duinen bij het recreatiestrand van de tweede Maasvlakte. Met dit werk bekroont het Rotterdamse collectief Observatorium de afronding van de aanleg van Maasvlakte 2.

Zandwacht is een grote open sculptuur, een betonskelet van 12 meter hoog met een oppervlakte van 20 bij 40 meter. Het beeldt de drie stadia van duinvorming uit en biedt uitzicht op de Zeeuwse kust, de Noordzee, de Rotterdamse havens en de slufter. De betonnen bogen van de Zandwacht verbeelden de natuurkrachten die het Hollands kustlandschap vormen. Van een afstand lijkt het kunstwerk perfect op de naastgelegen duinen. Van dichtbij valt vooral op hoe identiek de kleuren van het beton zijn aan het zand waarop het werk staat. De leden van Observatorium lieten zich, volgens Geert van de Kamp: “Inspireren door de manier waarop zand opwaait, de baan die het door de lucht beschrijft en hoe het weer neerdaalt. De elementen zijn van verschillende grootte, zodat je door de complexe structuur kunt dwalen. We hebben een menselijke maat aangebracht in een haast oneindig landschap van zand, zee en terminals.”

‘Menselijke maat in haast oneindig landschap van zand, zee en terminals.’

Ook Sjarel Ex, directeur van museum Boijmans Van Beuningen is enthousiast over de Zandwacht: “Dit is een geweldige aanwinst voor de nieuwe openbare ruimte van de Maasvlakte. Het wordt een plek waar elke Rotterdammer en niet-Rotterdammer zal komen uitwaaien en extra zal genieten van de ruimte, de zon en de wind.”

De Zandwacht kwam tot stand dankzij bijdragen van het Havenbedrijf Rotterdam, Boskalis en Van Oord. Deze twee bouwcombinaties legden de tweede Maasvlakte tussen 2008 en 2014 aan in opdracht van het Havenbedrijf. Oplevering in juni 2015.