Kloppend hart van Rotterdam

Geloof, hoop en liefde

Hans Reitzema Tekst
Hans Reitzema Beeld

Hartstocht en hoop, tragiek en tegenslag, juist dit seizoen maakt de Feyenoord-supporter het allemaal mee. Dat schreeuwt om een libretto, zou je zeggen. Na vierhonderd jaar operageschiedenis is het zover: Feyenoord de Opera. En wat voor één. Een opera voor supporters, maar vooral ook door supporters.

Het idee ontstond toen Graziano Pellè in De Kuip speelde. Plotseling was daar de link met de Italiaanse opera. Sopraan Francis van Broekhuizen snapt het wel. “Voetbal is eigenlijk net zo dramatisch als opera. Ze liggen soms dood op het veld, en in de opera liggen wij aan het eind ook altijd dood op het toneel.” In deze opera vallen geen slachtoffers. En van een toneel is al helemaal geen sprake. Het is een opera op locatie, en die locatie is De Kuip.

Het legioen trekt zingend naar De Kuip

De voorstelling begint bij de jeugdopleiding op Varkenoord. Het publiek vormt samen met de solisten, het koor en de gidsen het legioen dat zingend naar de Kuip trekt. Een vrolijke mars van hartstocht naar herdenking, want voor de Kuip staat het beeld van Coen Moulijn. De stem van Gerard Meijer herdenkt Mister Feyenoord. Het publiek luistert in stilte. Sommigen houden het nauwelijks droog.

Luisteren naar Gerard Meijers herinneringen aan Coen Moulijn

Dat geldt ook voor de supporter die haar niet zo heimelijke maar o zo zinnelijke genoegens met ons deelt. “Ik was altijd op Bennie Wijnstekers. Ja hè mevrouw, u weet dat nog wel hè, wie of dat ik bedoel.” Maar toen kwam Pellè en wilde ze nog maar één ding: de was. “Stel je eens voor… na de wedstrijd… jij alleen… in dat washok… met die mand vuile was…”

Francis van Broekhuizen met het koor

En dan is er natuurlijk het hart van de voorstelling: die daverende opera. Dirigent Marco Bons heeft zijn operakoor aangevuld met echte supporters. De passie spat van de trappen. Geloof, hoop en liefde passeren de revue. Maar de grootste daarvan is toch wel de liefde. Clubliefde. Feyenoord de Opera duurt tweeënhalf uur en is gemaakt recht vanuit een rood-wit hart. Dat maakt elke seconde ervan geloofwaardig.

Feyenoord de Opera speelt nog t/m 12 juli 2015.
Regie: Stefan van Hees en Rachel van Olm.
Meer info en tickets: http://theaterwalhalla.nl/voorstellingst.php?id=25524

Dirigent Marco Bons

Bariton Sinan Vural en sopraan Francis van Broekhuizen vanaf de laadklep van een truck op Varkenoord