Rotterdammers maken Rotterdam

‘Het leukst zijn de verrassingen’

Kim Hoefnagels Tekst
Joost van der Vleuten Beeld

Twee dagen lang beeldende kunst, performance en heel veel muziek. Rotterdam was afgelopen weekend het decor voor Motel Mozaique, het festival met een avontuurlijke programmering en een steeds groter wordend publiek. Komen de festivalgangers speciaal voor de ene act, de sfeer of de afterparties? Gers! ging op onderzoek uit.

Pizza uit de houtoven van Wood Pizza. 

Marielle en Hanna

Mariëlle en haar vriendin Hanna beginnen hun bezoek aan Motel Mozaique met een goede hap: pizza mozzarella uit de houtoven van Wood Pizza. Ze hebben op de zon gewacht en nu deze voorzichtig begint te schijnen, zijn alle ingrediënten aanwezig voor een mooi festival. Biertje erbij, live muziek op de achtergrond en de belofte van heel veel muzikale ontdekkingen. “Op ons lijstje staan Rae Morris, Villagers, The Staves, Denai Moore en Purity Ring. Voor de rest laten we ons verrassen door het onverwachte”, vertelt Mariëlle. “Dat is het leuke van dit festival, dat je ergens staat en plotseling een dansvoorstelling ziet of een obscure act ontdekt die een jaar later op alle grote podia speelt.”

Biertje op het Schouwburgplein

Haitze

Nieuwbakken Rotterdammer Haitze drinkt samen met twee vrienden een biertje op het Schouwburgplein. Hij is hier niet speciaal voor het festival, maar pikt toevallig een optreden mee. “We waren in de buurt en het zag er zo gezellig uit, dat we besloten een kijkje te nemen. De sfeer is open en ontspannen, maar als ik straks m’n biertje op heb ga ik toch weer naar huis, naar mijn meisje. Ik word binnenkort vader en doe het daarom rustig aan. Maar wie weet, volgend jaar is er weer een kans toch?”

Special voor De Likt

Brian

“Eigenlijk ben ik hier alleen maar voor De Likt”, vertelt fotograaf Brian die werkt aan een expositie over drie jonge Nederlandse bandjes op weg naar naam en faam. Als huisfotograaf van de Rotterdamse band komt hij veel op muziekfestivals. “Typisch Rotterdams vind ik Motel Mozaique niet. De programmering ligt heel erg in het verlengde van 3voor12, het muziekplatform van de VPRO. Aan de andere kant: tijdens het optreden merkte ik wel dat de sound van De Likt hier in goede aarde valt. Muziek die underground, rauw en eigenzinnig is, wordt hier eerder opgepikt dan in elke andere stad.”

‘Muziek die underground, rauw en eigenzinnig is, wordt hier eerder opgepikt dan in elke andere stad.’

Fan van het eerste uur’ van de Zuid-Duitse Indie rock

Sophie

Op de vraag waarom ze helemaal uit Antwerpen is gekomen voor Motel Mozaique, antwoordt Sophie zonder aarzelen: The Notwist. Ze is zelfbenoemd ‘fan van het eerste uur’ van de Zuid-Duitse Indie rockers “Verder ben ik ook benieuwd naar wat EISBÄR* gaat doen. Via via ken ik een aantal leden van dit Antwerpse kunstenaarscollectief en ze hebben een goede reputatie.” Behalve het Schouwburgplein heeft ze nog weinig van Rotterdam gezien, maar daar is morgen nog alle tijd voor. “De eerste indruk is in ieder geval goed. De architectuur vind ik mooi. Het geeft de stad het uiterlijk van een metropool, heel anders dan Antwerpen.”

Een perfect begin van het festivalseizoen

Mario en Janine

Voor Mario is het de vierde keer dat hij Motel Mozaique bezoekt. “Of ik volgend jaar weer ga? Soms twijfel ik wel. Een aantal locaties biedt plek aan een beperkt aantal mensen en als je net te laat bent, sta je voor een dichte deur. Toch heeft dat ook zijn charme. Als je wordt gedwongen iets anders te bekijken, kan dat onverwacht leuk zijn ” Zijn vriendin Janine vult aan: “Zo zagen we gisteren Maask optreden op het Schouwburgplein, een stemkunstenaar die eigen nummers zingt, beatboxt en parodieert. Het stond niet op mijn lijstje, maar het is één van de leukste dingen die ik tot nu toe heb gezien.” Motel Mozaique is een festival vol verrassingen, besluit het stel. Mario: “En een perfect begin van het festivalseizoen. Dus ja, waarschijnlijk gaan we volgend jaar wel weer.”

De programmering belooft veel goeds

François staat in de hal van de Schouwburg na te genieten van het concert van The Staves. Het is zijn eerste bezoek aan Motel Mozaique. “Ik kende het festival niet, of nou ja, ik dacht dat het Motel Mozambique heette. Toen ik zag dat The Staves kwamen optreden, heb ik meteen kaartjes gekocht. Wat er zo bijzonder aan die band is? Het zijn drie zussen die a cappella zingen, aangevuld door blazers en drums. Tijdens optredens laten ze luisteraars recht in hun hart kijken, waardoor de muziek je echt raakt.” Wat de rest van de avond hem gaat brengen, weet hij nog niet. Hij laat zich leiden door zijn dochter Isha en diens vriendin Zelda. Zelda: “Ik hoop vooral leuke, nieuwe muziek te ontdekken. De programmering belooft in ieder geval veel goeds.”

Ondergedompeld in kunst, muziek en vrolijkheid

Emily

Motel Mozaique is met stip het favoriete festival van muziekliefhebber Emily. “Twee dagen lang is het centrum van Rotterdam ondergedompeld in kunst, muziek en vrolijkheid. Ik ken niet veel andere festivals die dat evenaren. En omdat het in mijn eigen stad is, kom ik voortdurend bekenden tegen. De sfeer is goed en op de programmering valt zelden iets af te dingen. Van de helft van de artiesten heb ik wel eens gehoord, maar er zitten ook bandjes tussen die ik helemaal niet ken. Het leukst zijn de verrassingen, zoals Fyfe die ik net in Rotown heb gezien. Een optreden valt ook wel eens tegen, maar dan zijn er genoeg andere dingen om uit te kiezen.”

‘Ik heb me niet verdiept in het programma’

Bram

Bram staat in de oude Baja Beach club te wachten voordat de bus tour Road-on-the-Road vertrekt. De tour maakt deel uit van het programma van Roodkapje, het podium voor vernieuwende muziek en kunst. “Onderweg worden beelden op gebouwen geprojecteerd en speelt de Nederlandse experimentele band Bismuth. Wat ik daarna ga doen weet ik nog niet. Om eerlijk te zijn, heb ik me niet verdiept in het programma. Ik zie wel wat de avond me brengt.”

‘Het zet Rotterdam op de kaart als vooruitstrevende stad.’

De Zuid-Koreaanse Lesley Darae en Hawaiiaanse Clarissa werken als vrijwilliger op Motel Mozaique. Ze volgen het internationale programma ‘Arts and Culture Studies’ aan de Erasmus Universiteit en zien het festival als een mooie kans om praktijkervaring op te doen in hun nieuwe hometown. “Het is leerzaam, maar vooral ook leuk. De avontuurlijke programmering en de locatie geven het festival een heel eigen karakter”, zegt Lesley Darae. Clarissa: “Het zet Rotterdam op de kaart als een vooruitstrevende stad. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd.”

Onderscheidende line-up

Sven en Lenny

Volgens student filmwetenschap Sven en zijn vriend Lenny, die archeologie in Leuven studeert, is het de line-up waarmee Motel Mozaique zich onderscheidt van andere festivals. “Je vindt hier geen grote namen, maar veel bandjes breken later door en spelen dan alleen nog op grote podia. Hier zie je ze als eerst, in een intieme setting.” Lenny: “Ook de performances maken het programma uniek. We komen voor de muziek, maar het is leuk om af en toe verrast te worden door iets totaal anders.” Daarnaast roemen beide heren de sfeer. “Jong, oud, man, vrouw, hipsters, yuppen; iedereen voelt zich hier thuis. Zo’n gemixt publiek kom je niet vaak tegen op andere festivals.”