Kloppend hart van Rotterdam

‘Werken totdat hij zijn houten jas aantrekt’

Jerney van Poorten Tekst
Chris Bonis Beeld

In de jaren dertig trok Andries Keller z’n stoute schoenen aan. Zonder werk in ‘t vooruitzicht, besloot hij z’n spaarbankboekje met 300 gulden leeg te halen en een voorraad schroeven, bouten en moeren te kopen. Hij huurde een winkelruimte en besliste dat dit in zijn levensonderhoud moest voorzien.

“We hebben de rekening nog van mijn grootvaders investering”, vertelt Ard Keller met een lach. “Zo’n vijftig kantjes dik en handgeschreven”. Ard staat inmiddels met zijn broer Dennis aan het roer van het bedrijf van zijn grootvader. Zo’n negen decennia later is Keller’s IJzerhandel B.V. geen kleine winkel op de Beijerlandselaan meer, maar een flinke groothandel op de Bergambachtstraat.

‘Iemand heeft mij een keer geleerd dat bij elke generatiewissel een succesvol familiebedrijf een behoorlijke verandering doormaakt’

Dat is bij ons ook zo geweest.” De eerste grote verandering kwam toen Ton en Hans het bedrijf in de jaren zestig van hun vader Andries overnamen. “Mijn vader en zijn broer zagen daar wel brood in, maar besloten om naast de winkel een groothandel voor bedrijven op te zetten”, aldus Ard.

Problematisch gebied

Dat werd een succes, en tijdens de volgende generatiewissel stonden Ard en Dennis voor een lastige keuze. “We zaten op de Beijerlandselaan in een problematisch gebied. De aanleg van een trambaan duurde lang en tegelijkertijd kwamen de grote bouwmarkten op. Hierdoor stond onze winkelfunctie onder druk. We hadden nog steeds veel klanten, maar deze kwamen alleen langs voor een paar schroefjes en bouten. Daarvan kan je schoorsteen niet roken.”

De broers besloten daarom eind jaren negentig om de winkel waarin hun grootvader ooit was begonnen te sluiten. “Nu richten we ons alleen op de professionele eindgebruiker. We hebben drie businessunits: de traditionele handel in ijzerwaren en gereedschappen, advisering en montage van mechanische en elektronische sluitsystemen en de keuring en reparatie van gereedschappen.”

Houten jas

Vader Ton kijkt ondertussen nog mee in het familiebedrijf. “Onze vader is in de tachtig en komt nog drie dagen in de week werken. Dat zal hij doen totdat – zoals hij het zelf zo mooi zegt – hij z’n houten jas aantrekt.”

En de vierde generatie? “Onze kinderen zijn volledig vrij in deze keuze, maar de zoon van mijn broer – Tim – is als monteur deurtechniek begonnen”, vertelt Ard trots.