Kloppend hart van Rotterdam

Nieuw Rotterdams Café

Serga van Roon Tekst
aangeleverd NRC Beeld

Nieuw Rotterdams Café aan de Witte de Withstraat. Wist jij dat het er pas een jaar zit? Bijna niet voor te stellen dat dit bijzondere café er niet was. De Witte de Withstraat past ‘m als een oude jas. Een perfecte aanvulling op alle bruisende initiatieven in de buurt. Hoe gaat het eigenlijk, ruim een jaar na de opening? We vroegen het Herman Hell, eigenaar en drijvende kracht.

‘Op zondag borrelen met live jazz muziek’ 

Wat heb je in het afgelopen jaar neer weten te zetten?
“Wij zeggen altijd: Nieuw Rotterdams Café is voor tout Rotterdam. En dat zien we terug in het publiek dat we binnenkrijgen. Mensen uit de buurt, toeristen en zakenmensen. Allemaal zijn het mensen die zich thuis voelen bij de kunst- en cultuurliefhebbers die de Witte de Withstraat bevolken. De kruisbestuiving die in de straat gaande is tussen allerlei culturele initiatieven, is ook hier voelbaar. We zoeken steeds de samenwerking op met kunst en cultuur in de stad. Op dit moment hangt er op de achterwand een gigantische muurposter van een internationale expositie van Van Eijk in Boijmans. Daar loop je vanaf hier zo naartoe. Waar we in het afgelopen jaar ook goed in zijn geslaagd is de muziekprogrammering. We hebben een vaste programmering en de Rotterdammers weten steeds beter de weg naar ons te vinden.”

Hoe lopen de huiskamersessies?
“Op donderdag houden we inderdaad een soort huiskamerconcerten. Dit doen we in samenwerking met de PopUnie. Daarmee geven we startende Rotterdamse bands een podium en bezorgen we onze bezoekers een bijzondere avond. Er kunnen tijdens zo’n sessie namelijk maximaal 50 mensen terecht in Next, de bar op de benedenverdieping. Aanmelding verloopt volledig via onze Facebookpagina. De eerste 50 aanmelders kunnen bij het privé concert aanwezig zijn en worden getrakteerd op een intiem concert.”

Foto: aangeleverd NRC

Wat staat er nog meer geprogrammeerd?
“We werken nu met een vaste programmering. Op woensdag zijn er jamsessies met Eddy Nielsen. Daar zijn al mooie avonden uit ontstaan. Op donderdag staan, zoals gezegd, de huiskamersessies gepland en op vrijdag- en zaterdagavond hebben we een dj in het Atrium en in Next. Op zondag is het lekker borrelen en dineren met live jazz muziek.”

Wie heeft de styling gedaan?
“Woodwave, van huis uit Rotterdamse scheepsinterieurbouwers, heeft de volledige inrichting gedaan. Het pand dateert uit 1884 en heeft nog veel originele details. Woodwave heeft heel goed naar het pand gekeken en met respect voor het oude karakter het ontwerp gemaakt. Belangrijke sfeerbepalers zijn de foto’s van artiesten als Kurt Cobain, Herman Brood, Tina Turner en Lenny Kravitz. Overeenkomst tussen de foto’s is dat ze allen door.

Foto: aangeleverd NRC

Rotterdamse fotografen zijn geschoten.”
Jarenlang is dit de thuisbasis van de redactie van de Nieuwe Rotterdamsche Courant geweest. Is er nog een connectie met de krant? “Niet alleen de redactie zat hier, maar de drukpersen van de krant stonden er ook. Maar er is geen connectie meer met de krant. NRC staat in ons geval voor Nieuw Rotterdams Café en het is natuurlijk een knipoog naar het verleden. Wel zie ik geregeld NRC-medewerkers, dus van de krant, hier een kop koffie drinken. Ze komen hier gelukkig nog graag.”

Wat is het bewaarde geheim van het Nieuw Rotterdams Café?
“Wat bijna niemand weet, is dat een ontbijt in het Nieuw Rotterdams Café de perfecte start van je weekend is. Vanaf 10 uur kun je dagelijks terecht voor een croissantje, een biologische yoghurt of een uitsmijter. Je kinderen spelen in het atrium in de speciale kinderhoek, terwijl jij nog een cappuccino neemt. En daarna loop je zo de stad in voor je boodschappen.”