Als je van het Centraal Station naar de Markthal loopt, kruis je ‘m bijna altijd. Maar de Rotterdamse trots kent daar meteen een dieptepuntje. Die aftandse kiosken. De donkere hoeken. Het drukke verkeer.
De Coolsingel, daar hebben we het over. Ooit een weg vol grandeur, nu ook weleens aangeduid als meest doodse boulevard van Europa. En Rotterdams belangrijkste stadsader steekt inmiddels steeds schriller af tegen die nieuwe iconen die rondom haar zijn verrezen.
Maar er is weer hoop sinds landschapsarchitect Adriaan Geuze begin september zijn ontwerp lanceerde voor de nieuwe Coolsingel. Meer groen, minder plek voor auto’s. Een kruising tussen de Franse Champs Elysées en de Catalaanse Ramblas. En eventueel nog een fontein bij het stadhuis.
Prachtig. Een lang gekoesterde wens uitgetekend op papier. Na het nieuwe CS en de Markthal is een hernieuwde ‘trots op de stad’ geboren. Ook andere plekken in het centrum zijn ondertussen aan een opknapbeurt onderworpen. Neem de Meent, de Binnenrotte, de Kruiskade en het Binnenwegplein. Alleen die verrekte Coolsingel nog. De ‘missing link’, zoals wethouder Adriaan Visser (D66, binnenstad) het verwoordde.
Cynisch
Of het er echt van komt? Guus van der Werff, directeur van de Ondernemersfederatie Rotterdam City is cynisch. Hij gelooft het pas als er een schop de grond in gaat. “Dit hoor ik al tien jaar. Bovendien laat de gemeente eerst een architect een ontwerp maken. Vervolgens gaan ze pas kijken of er überhaupt geld voor is. En waarom tekenen architecten altijd zoveel groen? In Nederland zijn bomen acht maanden per jaar kaal.”
De verkeersdeskundigen krabben zich ook achter de oren. Eén rijbaan minder? Werkzaamheden die gelijktijdig plaatsvinden met de sluiting van de Maastunnel? De gemeente ziet niet meteen problemen. Al knap je zo’n drukke straat als de Coolsingel niet zomaar even op. Natuurlijk niet.
En de Rotterdammer smacht ondertussen naar actie, naar daden. Want juist de Coolsingel, met het mooie stadhuis, met de start en finish van dé marathon, met een eervolle vermelding in het Monopoly-spel en met hopelijk ooit weer eens een kampioensfeestje, verdient wel weer een flinke portie Rotterdamse grandeur.