Rotterdammers maken Rotterdam

Mijmeren over deiningen

Esther Wienese Tekst
Chris Bonis Beeld

Wie: Robert Winkel (52) Wat: Oprichter en eigenaar van Mei Architects Waar: Schiecentrale

Zodra zijn bureau Mei Architects in het voorjaar vanuit het buurappartement in de Schiecentrale verhuist naar een kantoor op de 6e etage, trekt Robert de vrijgekomen meters bij zijn appartement. Dan heeft zijn woning op de 16e etage een glazen pui rondom met een totale lengte van 27 bij 2.60 meter en een overdonderend uitzicht op de Schiehaven en de stad.

Robert’s architectenbureau – gespecialiseerd in herbestemmingen van markante gebouwen – vormde de voormalige elektriciteitscentrale voor de Schiehaven tien jaar geleden om naar een bruisende woon- en werkomgeving voor de creatieve industrie. Zelf betrok Robert twee geschakelde appartementen op de bovenste etage. Daar woont hij met zijn partner Mieke en drie kinderen in de leeftijd van 13, 3 en 1 jaar.

Zijn favoriete plek in huis is de stoel op de uiterste hoek van een zes meter lange eettafel. “Ik noem deze plek het 3-Maaskantenpunt, want hier vandaan zie ik het kraaiennest van de Euromast, het Groot Handelsgebouw en De Nieuwe Maaskant.” Vanaf deze stoel geniet Robert ook van het uitzicht achter hem via een inktzwarte glasplaat die hij weloverwogen heeft aangebracht tussen het keukenwerkblad en de kastjes erboven. “De zonsondergangen die hierin weerspiegelen zijn vaak nog mooier dan de echte.”

Als Robert zijn leven wil beschouwen doet hij dat voor de glazen pui, leunend tegen een eigen bedenksel: het mijmerhekje. “Ik ben zelfbewust en vind nadenken belangrijk. Wat zijn de mogelijkheden? Welke kant kan ik op vloeien?” De ideale mijmering is met zijn blik op de altijd woelige Schiehaven. De zonwerende pixels in delen van de pui heeft Robert vormgegeven als bootjes, die deinen op het water. Robert leeft met de elementen. “Je bent je hier voortdurend bewust dat de aarde draait: op de kortste dag kunnen we de zon maar 90 graden volgen, op de langste dag 270 graden. Als er een smoglucht is in de haven weten we dat het windstil is en dat we de pui open kunnen zetten. Bij de juiste lichtval kun je de hele Westzeedijk – de oudste dijk van Rotterdam – volgen tot achter de molen van Delfshaven. Dan besef je ten volle dat we hier onder de zeespiegel leven.”

Over twee jaar verhuist Mei Architects naar de loods Fenix 1 in Katendrecht, waarvoor het bureau de herbestemming heeft ontworpen. Maar uit zijn woning gaat Robert nooit meer weg.