Kloppend hart van Rotterdam

Mietjes

Marcel Jongmans Tekst
Foto: Marieke Odekerken

Ik hou van sport. Ik doe het ook veel. Kijken dan. Schaatsen, tennis, voetbal, de Rotterdam Marathon. Voor een 10 kilometer schaatsen op de Olympische Spelen loop ik warm. Mijn hartslag gaat omhoog van Feyenoord-Ajax. Maar die onwaarschijnlijke liefde voor het spelletje voetbal is mij toch vreemd.

Je hebt van die mannen die zich van vrijdag- tot zondagavond vergapen aan voetbalwedstrijden als Go Ahead Eagles 3 tegen Noord Veluwe Boys 6. Aan elkaar geluld door een lelijke kerel met de naam Hans Kraay junior. Moet er vast ook een senior rondlopen, denk ik bij mezelf. Hoe slecht gaat het dan met je land?

Het is zoveel ook. Je hebt de landelijke competitie, de bekerwedstrijden en de strijd om de Johan Cruyffschaal. Vergeet vooral ook de Lotto- en de Toto-divisie niet, of hoe ze ook heten mogen. En daar horen voor-, rust- en nabeschouwingen bij. Een weekend lang kijken naar pratende, lelijke mannen die jammer genoeg de kapper niet al te vaak zien. En een stel pingelende twintigjarigen, terwijl je vrouw zich ergens in de stad vermaakt met Hank de barman van RoTown.

‘Een weekend lang kijken naar pratende, lelijke mannen en een stel pingelende twintigjarigen’

Ik deelde laatst mijn totale gebrek aan interesse voor het zevende van Heerenveen met een goede vriend. Ik vertelde dat ik René van der Gijp een hinnikende oude man vind en Derksen een viespeuk. Hij viel stil, nam een slok bier, veegde een stuk bitterbal uit zijn snor en riep: “Jezus man. Je bent toch geen mietje?” En van die opmerking snap ik nou niks.

Want als ik moet kiezen tussen mijn vriendin of Cambuur tegen PEC Zwolle in combi met Hank en mijn vriendin, dan weet ik het wel. Ik zeg het eerlijk. Ik kijk liever naar Angelina Jolie of Halle Berry dan naar het ontblote bovenlichaam van Martin Abbenhuis. Ik hou van schenen zonder haar. Ik kan er niks aan doen. Laten we eerlijk zijn. Lingo is het meest aseksuele programma op de Nederlandse tv, maar Lucille Werner is fysiek stukken aantrekkelijker dan Kraay of Van der Gijp. Tweeëntwintig knuffelende mannen op een modderig veldje of Jennifer Aniston in Friends. Ik weet wel waar ik voor kies.

Ik ben toch geen mietje?