Kloppend hart van Rotterdam

Bluegrassfestival Pijnackerplein

Gers! magazine Tekst
Marieke Odekerken Beeld

Het tweedaags Bluegrassfestival Pijnackerplein, dat dit jaar (zaterdag 27 en zondag 28 juni) voor de vijfde keer wordt georganiseerd, is inmiddels een begrip in heel Nederland en zelfs over de grenzen heen en daar zijn Rotterdammers met recht trots op!

Van Akoestisch tot Rock ‘n Roll 

Het laatste weekend van juni komt een kleurrijk publiek, waarvan een groot deel tatoeage-, hippe bril- en baarddragend, naar de gazebo op het Pijnackerplein om te genieten van pure bluegrass, rockabilly, americana-punk, een biertje en een hotdog in de zon. “Het past ook in de geest van de tijd,” zegt organisator Guido de Groot van Stichting Kito Events. “Mensen willen hun eigen groente verbouwen, ze willen eerlijk eten en zo willen ze ook eerlijke muziek. Akoestische muziek, gewoon heel erg down to earth, waarbij je de artiesten aan kunt raken. Muziek die energiek is maar niet te luid. Je kan er met je oma naartoe en met je kinderen, of je kan je helemaal klem zuipen; het is ook rock ‘n roll, weet je? Op zonnige dagen zitten de mensen hier de hele dag buiten, zoals ze in Kentucky of Tennessee op de veranda zitten. En daarom denk ik dat het juist hier een succes is geworden.”

Het Oude Noorden

Het Oude Noorden staat te boek als een rauwe wijk. Wie goed zoekt kan in de muur van wijkcentrum Het Klooster, de instelling die in 2009 voor het eerst aan Guido de opdracht gaf om een evenement op het plein te organiseren, nog kogelgaten vinden als souvenir aan dit ruige verleden. Mede door een zero-tolerance beleid en geslaagd buurt- en opbouwwerk zijn de veiligheid en sfeer in de wijk de laatste jaren enorm verbeterd. Daarom zul je op het festival tussen de duizenden bezoekers niet alleen baarden, vetkuiven en polkadotjurkjes zien, maar ook grijze oude dametjes die thee drinken met hun Marokkaanse buren en kinderen die spelen met hun zelfgemaakte sigarenkistjes-gitaren.

Bluegrass

Bluegrass is een muziekgenre dat in de jaren ’40 in de Verenigde Staten ontstond als de specifieke sound van Bill Monroe en zijn band The Blue Grass Boys. Ze ontdekten deze gouden formule door traditionele Europese volksmuziek en hymnen een beetje te peperen met blues- en jazz-elementen, het tempo en de hoogte van de (vaak meerstemmige) zang zo ver mogelijk op te schroeven, en door veel ruimte te geven voor virtuoze solo’s van de akoestische snaarinstrumenten. 

Line-up Bluegrassfestival  

Als je dit weekend de Henhouse Prowlers (US), Friendly Beasts (SE), The Revenuers (NL), The Cannonball String Band (NL) en King Charles and the Rubinators (NL) aan het werk ziet, dan voel je het meteen. Dat betekent overigens niet dat de line-up van het Bluegrassfestival Pijnackerplein 100% uit bluegrass bestaat. The Muddy Hill Boys (FR) en The Rockridge Brothers (SE) voegen aan bluegrass de rockabilly slap-bass toe; Nadine Landry & Sammy Lind (US), Lost Cabin (NL) en The Mourning Glories (NL) spelen 18e en 19e-eeuwse “old-time mountain music”; Carrie Nation & The Speakeasy uit Kansas (US) vermengen bluegrass met punk en Dixieland tot “high energy acoustic brass ’n grass”; The Buttshakers (FR) spelen rhythm & blues en stevige soul; de muziek van Rob Heron & The Tea Pad Orchestra (UK) bevat een flinke portie Western Swing; Frank Fairfield (US) en Christopher Paul Stelling (US) hebben elk hun eigen stijl van zingen en fingerpicken; Sarah Savoy Cajun Trio (FR) doet precies wat haar naam belooft; The Pignose Willy’s brengen lekker vieze Mississippi Delta blues; en over Batmobile (NL) kunnen we lang of kort lullen, maar het is gewoon snoeiharde psychobilly.

Guido de Groot

Het is altijd weer een feest als de stad vol komt te hangen met de festivalposters, vanwege de geweldige tekeningen van Guido (naast organisator ook professioneel cartoonist). Op het festival zelf stellen bekende striptekenaars hun werk ten toon en er zijn tekenworkshops en muzikale masterclasses voor alle leeftijden. Tussen de muziek en al die leuke activiteiten door kun je heerlijk en gezond eten en drinken kopen op de foodcourt of snuisterijen shoppen op de bluegrass fair. Eén van de dingen die je absoluut mee naar huis moet nemen is de CD met een selectie van de beste live-opnames van alle voorgaande edities van het festival. Wie de CD koopt steunt daarmee het festival. 

High Lonesome Below Sea Level

In dezelfde merchandise stand vind je het boek High Lonesome Below Sea Level: Faces and Stories of Bluegrass Music in the Netherlands, het eerste boek ooit dat de Nederlandse bluegrass-scene in kaart brengt door middel van interviews en prachtige portretfotografie van onze Gers! beeldredacteur Marieke Odekerken. Dikke kans dat je tijdens het festival met het boek een spelletje bingo kunt spelen: wie van de geportretteerden loopt er allemaal rond? Het boek is voor EUR 30,- te koop in onze webshop (http://shop.gersrotterdam.nl), maar we verloten 2 boeken onder alle mensen die dit facebook bericht delen, liken of op reageren: 

Meer informatie over het festival: www.bluegrassfestival.nl