Kloppend hart van Rotterdam

Kunst voor kinderen

Anne de Haij Tekst
Hester Blankestijn Beeld

Waar kan je een kunstenaar in het ‘echt’ ontmoeten? Zie je een landschap golven als de zee? Dans je in de blacklight disco of knoeien kinderen hun eigen vlek? In Villa Zebra aan de Stieltjesstraat. Een museum voor kinderen van drie tot en met twaalf jaar, waar kunsttentoonstellingen net een beetje anders zijn.

Het is de eerste keer dat Toine Klaassen kunst maakt voor kinderen. Hij ‘woont’ nog tot en met 15 juni in Villa Zebra. Middenin zijn grote installatie, die letterlijk in beweging is omdat hij er steeds verder aan werkt. Inmiddels is zijn kunstwerk uitgegroeid tot een echte stadsjungle. Alles wat hij op straat vindt, neemt hij mee en geeft hij een plekje. Een bananendoos, schoenen, palmbomen, autoband, pannen en een gekleurde paraplu. Kinderen mogen in het kunstwerk op ontdekkingstocht en in de schoolvakanties kunnen ze er ook samen met de kunstenaar aan werken.

Zelf doen

De stadsjungle is slechts een van de prikkelende kunstwerken van MOOOVE: de tentoonstelling met workshops voor kinderen vanaf zeven jaar. Kinderen zien niet alleen kunstwerken over beweging, maar worden ook uitgedaagd om zelf te onderzoeken, ontdekken of bewegen. Gabriël Maassen van Villa Zebra: “Die combinatie van kunst zien, kunst ervaren en ook zelf iets maken staat bij ons museum centraal. Zo ontdekken kinderen dingen over zichzelf en de wereld.”

Voor peuters en kleuters maakte Villa Zebra de tentoonstelling ‘ZELF!’. ‘Doe het lekker zelf’ is het motto. Achterover leunen is er dus niet bij, ook niet voor de ouders. Vaders, moeders, oma’s of opa’s beleven de tentoonstelling samen met hun (klein)kind. Bij de installatie ‘Waar is de taart’ bedenk je samen bijvoorbeeld een spannend verhaal. In ‘Bij de Dokter’ maak je zelf de patiënt. En naar de ‘Onderstebovenmoestuin’ moet je echt op zoek.

Vies is mooi

Naast een bezoek aan de tentoonstelling zijn er ook workshops. In één daarvan gaan kinderen, geïnspireerd door het werk van kunstenaar Lizan Freijsen, zelf aan de slag om een vlek te maken. Maassen: “In het begin aarzelen ze soms een beetje. Thuis kan viezigheid en knoeien meestal niet. Hier staan juist potjes met oude koffie en thee klaar om mee te werken. Al werkend ontdekken ze hoe vies mooi kan zijn en denken ze na over de kleur en vorm en hoe hun vlek in stadia is ontstaan. De mooiste schets werken ze uit en nemen ze mee naar huis.”