Kloppend hart van Rotterdam

Wij van het Wereldmuseum

Sander Grip Tekst
Marieke Odekerken Beeld

Alexandra Gaba-van Dongen

Conservator tentoonstellingen

“Ik raakte gefascineerd door de verzameling van Elie van Rijckevorsel (1845-1928), een van de founding fathers van het Wereldmuseum. Via museum Boijmans van Beuningen, waar ik al 30 jaar werk, kwam ik in aanraking met zijn verzameling. Toen ik een paar jaar geleden een expositie mocht opzetten die op de verzamelingen van deze flamboyante man was gebaseerd, kon ik het verband tussen de collecties van verschillende Rotterdamse musea tonen. Het wakkerde mijn wens aan om samen te werken en sinds mei 2016 werk ik zowel in het Wereldmuseum als in Boijmans. Ik zoek manieren om de wereldstad Rotterdam en haar geschiedenis te tonen aan de hand van voorwerpen van over de hele wereld. Onze collectie plaatsen in het bredere verband van een globaliserende wereld, in verbinding met de rest van de collecties in de stad; dat is de nieuwe manier van tentoonstellen!”

Robbert Nijenhuis

Maître sommelier

“Ik ben vijf jaar geleden in het Wereldmuseum begonnen. Hier kan ik doen wat ik het mooiste vind: me specialiseren in mooie wijn. We hebben een eigen wijnkelder waarin flessen rijpen. Onze focus ligt op natuurlijke wijn waarbij geen chemicaliën gebruikt worden. Wijnen zoals de Romeinen ze maakten. Houd je daar niet van, dan kom je heus aan je trekken bij ons. We hebben 500 wijnen op de kaart en veel daarvan vind je alleen hier. Dat is de uitdaging: je proeft iets bijzonders als je hier een glas wijn drinkt. Ook in een arrangement. De wijn moet altijd goed zijn, passen bij het gerecht dat je eet. Met de juiste combinatie van eten en wijn is elk glas een beetje vuurwerk. Onze inspanningen worden beloond. We hebben een Michelinster en in 2015 kregen we van restaurantbeoordelaar GaultMillau de prijs voor beste wijnkaart van Nederland. Daar ben ik best trots op.”