Kloppend hart van Rotterdam

Survivallen in oude Shelltoren

Karolina Grenczyk Tekst
- Beeld

Kinderen in een veilige omgeving leren programmeren; daar staat de CoderDojo voor. In Rotterdam leidde dat tot een bijzonder project: twee jongens bouwden het centrum van de havenstad na in de kleine, vierkante blokjes van het spel Minecraft.

CoderDojo ontstond in het Ierse Cork met als doel kinderen tussen de 7 en 17 jaar in een veilige omgeving kennis te laten maken met programmeren. Het idee waaide over naar ons land en inmiddels zijn er meer dan twintig dojo’s verspreid door het land. Ook in Rotterdam is er eentje te vinden; één keer per maand op zaterdag en zondag komen kinderen bij elkaar. Zij krijgen les en kunnen zelf oefenen met programmeren.

De Rotterdamse tak is opgericht door programmeurs Christian Vermeulen en Tiemen Waterreus. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de stichting CoderDojo Nederland. Giselle Pereira is verantwoordelijk voor het organisatorische deel van de stichting, terwijl de twee programmeurs de kinderen enthousiast hun vak bijbrengen. Beide heren zijn ervan overtuigd dat hun professie een belangrijke rol gaat spelen in het leven van de jongere generatie.

Ook enkele vrijwilligers en ouders zijn aanwezig. De sfeer is gemoedelijk en de kinderen gaan volledig op in hun werk. Ze helpen elkaar, roepen de begeleiders erbij om hun vorderingen te laten zien en weigeren zelfs pauze te nemen.

‘Wij stimuleren actief te werken met informatica en programmeren.’

Informatica

Je hoeft geen bolleboos in programmeren te zijn om mee te doen. “Bij ons leren de kinderen eerst Scratch, een programmeerspel met plaatjes, beweging en geluid,” vertelt Tiemen. “Ook html, de traditionele bouwtaal voor websites leren ze bij ons,” legt hij verder uit. Hier kom je niet om te gamen, dat is duidelijk. “Wij stimuleren actief te werken met informatica en leren de kinderen eenvoudig programmeren.” Zelfs wie geen eigen computer of laptop heeft, kan bij de CoderDojo terecht. Tiemen: “Bij ons kun je uiteraard altijd een laptop lenen voor de dag.”

Links: Daan Meijer, rechts: Jaron Hoste. Beeld: Nathalie Schram

Rotterdam in Minecraft

Tot wat voor mooie resultaten CoderDojo kan leiden, bewijzen Daan Meijer (13) en Jaron Hoste (15). Daan raakte direct gefascineerd door Scratch (al werkt hij nu vooral met het programmeerprogramma Java). Jaron was juist geïnteresseerd in html. Ze vonden elkaar in het onder kinderen populaire spel Minecraft en besloten samen het centrum van Rotterdam na te gaan bouwen. In de zomervakantie van 2015 begonnen zij aan dit project.

Het is op het eerste gezicht maar een spel, maar Daan en Jaron bouwen een geavanceerde virtuele omgeving. Zij hebben een community opgezet waar ongeveer 600 mensen aan deelnemen door de online variant van Rotterdam te bezoeken. Daan managet de server, Jaron bouwt de stad nauwkeurig na via Google Maps en zelfgemaakte foto’s. “We zijn bij Centraal Station begonnen”, zegt Jaron terwijl hij aan een nieuw stukje stad bouwt. Het was een architectonische uitdaging, ook voor deze jonge jongens. “Daar zijn we wel best lang mee bezig geweest,” lacht Jaron.

Inmiddels dijt de stad gestaag uit. Bezoekers kunnen inmiddels zelf rondlopen door een groot deel van het centrum. Daan: “Straks kunnen mensen huizen huren en inrichten in het virtuele Rotterdam en ze kunnen er werken, eten, in de oude Shelltoren survivallen en belasting betalen.”

Daar houdt het voor de jonge programmeurs niet op. Zo kunnen hulpdiensten situaties in de virtuele stad gaan testen. Jaron: “Hoe kom je het beste op de plek waar een ongeluk gebeurd is? Bij ons kun je de route plannen, maar je kunt ook in een gebouw ontdekken hoe je snel op een moeilijk bereikbare plaats kunt komen en als Rotterdam zou overstromen, kun je zelfs berekenen hoe hoog het water zou komen te staan.” Daan en Jaron bieden zo een serieuze toepassing voor hun Minecraft Rotterdam.

‘Straks kunnen mensen huizen huren en inrichten in het virtuele Rotterdam.’

Logo

The future looks bright voor deze jongens. “Kijk, ze voeren werkoverleg met elkaar en hun vrienden,” wijst Tiemen. Ook hebben ze hun project tijdens een CoderDojo in Ierland gepresenteerd. In Daan en Jaron is de vlam van het programmeren ontbrand. Daan: “Ik wil later programmeur worden en aan de TU Delft gaan studeren.” Jaron gaat de grafische kant op: “Ik wil verder met 3D-printen,” vertelt hij. Op dat moment krijgt Jaron een mailtje van de RET: “We mogen hun logo’s gebruiken!” roept hij tegen Daan. Dankzij de CoderDojo hebben de jongens hun droom gevonden. Te oordelen naar hun enthousiasme en hun professionaliteit, komen ze er wel. 

http://www.hmcserver.net