Kloppend hart van Rotterdam

Mensen op de vlucht

Sander Grip Tekst
Arie Kievit Beeld

Arie Kievit werkt niet alleen als fotograaf voor Gers! Hij is vooral bekend van zijn werk voor Cordaid, de organisatie die vluchtelingen en mensen in oorlogsgebieden bijstaat. Zoals voor de hulporganisatie de mens centraal staat, zo figureert de mens ook altijd in het werk van Arie: “Ik fotografeer niet de strijdende partijen, maar leg vast wat de gevolgen zijn van de oorlog. De honderdduizenden burgers die op de vlucht slaan en de situatie waarin zij terecht komen.” Die insteek maakt zijn werk tot een indrukwekkend document van menselijk leed en uitzichtloosheid, maar ook van de hoop op een betere toekomst.

‘Ik fotografeer niet de strijdende partijen, maar leg vast wat de gevolgen zijn van de oorlog.’

Arie studeerde in 1996 af aan de Fotoacademie in Den Haag. Nog datzelfde jaar dong zijn serie over de nasleep van de genocide in Rwanda mee naar de Zilveren Camera. Hij won inmiddels 20 prijzen met verschillenden onderwerpen en reportages. Arie werkt als freelance fotograaf voor verschillende media, zoals het Algemeen Dagblad, de Volkskrant, Trouw, ANP en Gers! magazine. Veel van zijn reizen naar conflictgebieden maakt Arie namens Cordaid en voor Giro 555.

Het werk dat GalerieWind toont is in de eerste plaats een overzicht van de beelden die Arie maakt van de humanitaire situatie in conflictgebieden. De vluchtelingencrises in Griekenland, Libanon, Jordanië, Servië en Turkije brengt hij op indringende, persoonlijke wijze in beeld. In een tweede ruimte is vrij werk te zien, maar ook hierin staat de mens en zijn reizen naar andere landen centraal.

Met de expositie ‘Mensen op de vlucht’ brengt Arie Kievit de dagelijkse realiteit van miljoenen mensen confronterend in beeld. Dit overzicht gaat je misschien niet in je koude kleren zitten, maar het is zeer de moeite waard je rekenschap te geven van de uitzichtloze situatie waarin zo vele mensen zich bevinden.

‘Mensen op de vlucht’ is te zien van 12 februari tot 26 maart in GalerieWind aan de Prins Hendrikkade 123H – 124A in Rotterdam. De galerie is open van donderdag t/m zondag, van 13:00 tot 18:00.