Kloppend hart van Rotterdam

Ja, ik wil!

Serga van Roon Tekst
Joke Schut Beeld

Trouwen in Rotterdam kan sinds 1 januari 2014 altijd en overal. Of je nu het jawoord om middernacht op het strand van Hoek van Holland wilt geven of rond voedertijd naast de leeuwenkooi in Blijdorp: nagenoeg alles is mogelijk. 24 uur per dag, zeven dagen per week, 365 dagen per jaar.

Rotterdam speelt daarmee in op de behoefte van bruidsparen om een eigen, unieke invulling te geven aan hun trouwdag. Het moet gekker, origineler, persoonlijker. Een trend die ook zichtbaar is bij begrafenissen, kinderfeestjes en doopplechtigheden. Komt bij dat het huwelijk tegenwoordig weer hip is onder jongeren. Voor het eerst sinds de jaren zeventig stijgt het aantal huwelijksvoltrekkingen weer. Zes van de tien jongeren zegt te willen trouwen. Maar dan niet in een suf zaaltje en met een saaie receptie, maar ánders.

Ook dit koppel gaat all the way. Op zaterdag 20 december beloofden Frank en Marieke van Es elkaar eeuwige trouw op de Euromast. Gewoon, omdat het een toffe locatie is en ze hun gasten een lekkere ‘Rotterdam-experience’ wilden meegeven. Liefde op het eerste gezicht? Dat niet; de twee waren vrienden. Pas toen Frank een tijdje weg was met de marine, realiseerden ze zich dat ze elkaar misten. En sloeg de vonk alsnog over tussen de marinierofficier en de assistent private banker bij ABN AMRO MeesPierson. Frank: “Nu was het tijd voor de volgende stap. Trouwen!” En wel met alles erop en eraan; van het traditionele ophalen van de bruid bij haar ouders tot en met een spetterend feest.

Overigens; voor trouwlustigen die minder zin, tijd of geld hebben in een grootscheepse bruiloft, biedt Rotterdam ook alternatieven. Op woensdag tussen 9.00 en 10.00 is de huwelijksvoltrekking in het stadhuis gratis. Je kunt ook – nieuw – kiezen voor het ‘vluggertje’: een huwelijksceremonie die maximaal een kwartier kost. Plaats van handeling: de ‘felicitatiekamer’ van het stadhuis of een ‘eenvoudige ruimte in een van de Stadwinkels’.

Niets van dit al voor Frank en Marieke. Het bleef nog lang onrustig op de Euromast.