Kloppend hart van Rotterdam

‘Iedere vrouw is een krachtvrouw’

Marieke Strootman Tekst
Joost van der Vleuten Beeld

In haar geboorteland Somalië bestond de basis van de samenleving uit het intensief luisteren naar en praten met elkaar. Na tien jaar Nederland miste Amina Hussen (54) nog altijd dat hechte contact met haar naasten. Daar deed ze wat aan door Krachtvrouwen op te richten. Het initiatief startte in 2010 met een simpel “hallo” en bindt volgens de initiatiefneemster inmiddels bijna alle inwoners van Rotterdam-West. “Ik doe dit niet om iemand te worden, maar juist om mijzelf te kunnen zijn.”

“Iedere vrouw, van Marokkaanse afkomst tot van Poolse origine, is prachtig. Ze is moeder, kind, oma, partner. Zo ontzettend krachtig en collectief verzetten vrouwen bergen. In 2010 begon ik voor het eerst met het aanspreken van vrouwen. Ik stelde de vraag: help jij mij met het starten van een inloopkwartier om kennis te maken met buurtgenoten?” Krachtvrouwen startte dat jaar met een wekelijkse bijeenkomst voor zeven vrouwen. In vijf jaar tijd groeide de stichting uit tot een houvast voor meer dan 400 vrouwen én mannen per week. Op vier locaties organiseert Amina nu dagelijks met meer dan 100 vrijwilligers activiteiten voor alle leeftijden. Spelletjes spelen, koken, kleding maken, discussiëren… Mensen samenbrengen, dát is haar doel. “Alles wat je met je hart geeft, kan niet anders dan succesvol zijn.”

Gemiddeld biedt Amina zo’n tien tot twintig man per dag een luisterend oor. “Ik heb de inwoners van West zien veranderen van vlakke enkelingen naar een vrolijke ons-kent-ons samenleving. Er wordt gepraat en men weet waar ze terecht kunnen.” Krachtvrouwen ademt de liefde en toewijding van Amina, maar bescheidenheid siert haar. “Krachtvrouwen is nooit van mij geweest. Dat zal het ook nooit zijn of worden. Dit initiatief is van de stad en bedoeld om Rotterdam nóg mooier en sterker te maken.” En dat start slechts met dat ene ‘hallo’.