Kloppend hart van Rotterdam

Het barst er van het talent

Chris van Marion Tekst
Loes van Duijvendijk Beeld

Rotterdam barst van het talent. Vooral op Rotterdam-Zuid vind je veel mooie, grote, maar o zo ruwe diamanten. Ze liggen niet voor het oprapen. Dus dagmijnbouw kun je wel vergeten. Maar wie diep graaft ontdekt veel moois. Neem nou de twee theaters op Zuid die heel diep durven graven in hun zoektocht naar uitzonderlijk Rotterdams talent. Arno Brouwer en Emmelien Matthijsse weten alles over het talent van Zuid.

Weet je wat deze twee mooie culturele plekken nou gemeen hebben? Beiden zijn ze een ontmoetingsplek voor de wijk. Hoe groot of klein ze ook zijn. Beiden bieden ze nieuw talent niet alleen een kans, ze helpen het ontwikkelen. En als het nodig is, stomen ze het zelfs klaar. Klaar voor een carrière in de top van het Nederlandse theaterwezen. Die ‘gewone’ jongens en meisjes van Rotterdam-Zuid. Misschien wel de kinderen van de straat; de echte Rotterdammers die niks willen weten van de gebaande paden. Die krijgen hier een kans. En dat zijn onze sterren van de toekomst.

Beeld: Loes van Duijvendijk

Hier krijgt iedereen een podium

Arno Brouwer noemt Islemunda liever geen theater, maar een podium. Een basis voor de mensen uit de wijk IJsselmonde. Maar eigenlijk voor heel Rotterdam. Want het is een unieke plek die je in de rest van de stad niet vindt. Islemunda gaat voor de allerruwste diamanten. Die vinden ze. Die poetsen ze op. En die slijpen ze. Totdat ze stralen. Het podium biedt plaats aan iedereen die een verhaal heeft. En aan iedereen die een voorstelling wil spelen. En met iedereen bedoelen ze bij Islemunda echt iedereen. Het podium helpt beginnende artiesten hun eerste stappen te zetten in de wereld van theater, stand-up, spoken word en muziek.

Verrassende artiesten

Het leuke aan Islemunda is dat ze door de gevarieerde programmering een atypisch theater-publiek trekt. Een programmering die door de mensen uit de wijk deels zelf wordt meebedacht. En met een vmbo-theaterschool om de hoek, is er altijd reuring.

Islemunda heeft vijf studio’s, een filmzaal, Brasserie Op Zuid en een theaterzaal met 119 stoelen. In de theaterzaal krijg je verrassende artiesten te zien. Want nogmaals: Rotterdam-Zuid stikt van het talent. Dat komt niet via het gebaande pad van de theaterschool in de theaters terecht. Maar juist via die kleinere podia, zoals Islemunda. Laat je je graag verrassen? Reserveer hier dan eens een stoel en laat je meeslepen door de onbekende artiest van die avond.

Islemunda

(010) 268 0373

www.islemunda.nl

Beeld: Loes van Duijvendijk

Een diverser theater bestaat niet

Theater Zuidplein is een middelgrote zaal voor meer dan 600 bezoekers. Hier treden grotere artiesten op. Het publiek komt dan van heinde en verre naar Zuidplein. Maar Theater Zuidplein is ook voor de inwoners van Rotterdam. Dus je moet niet vreemd opkijken als je tussen de grote namen door, volkomen onbekende artiesten of theatergroepen ziet optreden. De ruwe diamanten die in de wijk verborgen liggen, worden hier geslepen en gepolijst.

Diverse theater

Emmelien Matthijsse vertelde dat Theater Zuidplein afgelopen zomer naar een nieuw gebouw verhuisde. Koningin Máxima verrichtte de opening. Ook de bibliotheek zit nu op deze locatie. En in de enorme hal van dit cultureel centrum zorgt het theater voor een kleinschalige programmering. Zo maakt heel Zuid op een laagdrempelige manier kennis met theater. Theater Zuidplein richt zich op de wijk. Hierdoor is de programmering anders dan in de ‘standaard’ theaters. Veel stand-up comedy en urban hiphop. In welke vorm dan ook. Verder veel voorstellingen die aansluiten op de diverse bevolkingsgroepen die hier op Rotterdam-Zuid door elkaar heen leven. Turks, Surinaams, Marokkaans, Antilliaans, Indisch; Theater Zuidplein is misschien wel het meest diverse theater van Rotterdam. Oordeel zelf maar. Reserveer een plekje en kom vroeg. Zodat je in het café alvast de cultuur op Zuid kunt proeven.

Theater Zuidplein

(010) 20 30 203

www.theaterzuidplein.nl