Kloppend hart van Rotterdam

Goudsmidatelier Tafel van Goud

Lotte Kuhlmann Tekst
Lizzy Zaanen Beeld

In een karakteristiek pand aan het Oude Kerkhof in Schiedam zit goudsmidatelier Tafel van Goud. Taco en zijn vrouw Lou zijn het creatieve brein achter de onderneming. Wie de goudsmederij betreedt, ziet eerst vitrines met sieraden, een gouden tafel en daarachter een atelier vol machines. Taco is achter een computer bezig met het tekenen van een sieraad. Lou vertelt enthousiast over hun werk, terwijl op de achtergrond een 3D-printer zoemt.

“Wij maken handgemaakte, persoonlijke sieraden”, steekt Lou van wal. “Dat doen we onder andere door ongedragen sieraden te vermaken tot nieuwe juwelen. Mensen die bij ons komen hebben vaak een heel persoonlijk verhaal.” Ze geeft een voorbeeld: “Een tijd terug kwam er een stel bij ons dat trouwringen wilde laten maken van oude familiesieraden, waaronder de trouwringen van de overleden ouders van de man. Wij gaan dan schetsen tot we een resultaat hebben dat de klant mooi vindt. Alles kan.”

Bij Tafel van Goud denken ze niet in beperkingen. “Op de 3D-printer maken we vaak eerst een kunststof voorbeeld van hoe het sieraad wordt. De klant kan dan passen. Misschien willen ze toch wel een grotere ring of een bredere armband. Pas daarna gaan we het sieraad van goud maken.”

Er wordt gewerkt met een 3D-printer, maar Taco kan als ambachtelijk goudsmid en diamantzetter ook zelf gieten, smeden, solderen en zetten. Lou: “Ik maak tijdens het ontwerp- en maakproces fotoreportages van de voortgang. De oude sieraden blijven zo goed gedocumenteerd en zo zie je als klant hoe wij jouw verhaal vertalen in goud. Het is best een emotioneel proces en het is mooi om voor even deel te zijn van iemands persoonlijke verhaal.”

Teder en ruw

Jaren geleden maakte Taco zijn sieraden nog thuis. De tweede verdieping van hun dubbele bovenwoning in Rijswijk stond vol met apparatuur. “Toen er nóg een apparaat bij kwam, heb ik tegen Taco gezegd dat hij een werkplaats moest zoeken. Ik was veel te bang dat de vloer naar beneden zou komen, met al die zware machines.”

‘Goudsmeden is een ruw ambacht, maar de verhalen die achter onze sieraden zitten maken het heel teder’

Met het idee van een werkplaats volgde al snel het plan er een winkel bij te beginnen. Tien jaar geleden opende het stel de eerste Tafel van Goud in Rijswijk. En sinds december vorig jaar staat er ook een Tafel van Goud in Schiedam. Ze wonen er inmiddels ook. “Schiedam zit letterlijk tussen Delft en Rotterdam in. Het heeft het pittoreske van Delft en het rauwe van Rotterdam. Het is net als ons werk. Goudsmeden is een ruw ambacht, maar de verhalen die achter onze sieraden zitten maken het heel teder.”

Niet voor in de kluis

Bij Tafel van Goud werken ze met alle kleuren goud, soms gecombineerd met materialen als ebbenhout of zirkonium. “Wij vinden duurzaamheid belangrijk en werken daarom graag met oud goud. Iedereen heeft wel ergens in een laatje wat oude sieraden liggen, van je oma of je vader. Dat goud is al gedolven en ligt daar maar te liggen. Dat is jammer. Goud is een schaarse grondstof. Waarom laat je van die drie oude ringen die je niet draagt, geen ring maken die je wel draagt? Doe er iets mee! Dat willen wij graag stimuleren. We willen absoluut niet dat een sieraad in een kluis of laatje verdwijnt.”

www.tafelvangoud.nl