Rotterdammers maken Rotterdam

Gers! op Zuid (2)

Marcel Jongmans Tekst
Beeld: Marieke Odekerken

Mijn liefde voor haar neemt steeds grotere vormen aan: Rotterdam Zuid. Deze exotische, zuidelijke dame geeft de afgelopen jaren steeds meer haar geheimen prijs en met iedere onthulling groeit haar aantrekkingskracht.

Want deze schoonheid heeft meer in huis dan je, op het eerste gezicht, zou denken. Sinds ze haar decolleté toont weten meer mensen haar te waarderen. Ze toont charmant haar schone kanten aan de Noordzijde en opeens trekt heel hip Rotterdam de brug over op weg naar de Fenixloodsen voor een biertje van de Kaapse Brouwers, of een Orval bij Kopie Soesoe aan het Deliplein. Maar voor een paar mooie vormen valt de mens al snel. En van een mooi bord kun je niet eten.

Plant jezelf in de zomer op het achterdek van de SS Rotterdam en je hebt serieus het mooiste uitzicht over de stad. Kijk de andere kant op en ze verleidt je de boot of fiets te nemen naar Oud-Charlois, het gebied waar kunstenaars neerstrijken en de omgeving kleuren. Het lieve kerkje aan de Charloisse Kerksingel en, als je even doorwandelt en bijna vanuit het niks, een briljante viszaak waar je in het centrum nog maar eens om moet komen. En wat is er leuker dan na je kibbeling op zoek te gaan naar die verborgen Japanse tuin?

‘Deze schoonheid heeft meer in huis dan je, op het eerste gezicht, zou denken’

Het is hier waar de arbeiders van toen neerstreken. Kerk in het midden, school in de buurt, arbeidershuisjes er omheen. Je treft het veel op Zuid en daarmee laat ze niet alleen haar schoonheid zien, maar toont ze haar verleden. Het is hier waar de handen uit de mouwen werden gestoken. Als ze dat in Kralingen al deden, dan was het om de vruchten van het harde werk van Zuid te plukken.

Neem de ferry of de watertaxi verder en je stapt uit bij de Onderzeebootloods. Heijplaat. Een mysterieus gebied; de loodsen met de hooggeplaatste ramen ‘zodat de spionnen niet konden kijken’. Dat gekke horecazaakje, de oude directiekamer, de schimmige deals die het nieuws haalden. Niet lullen maar poetsen is hier geboren.

Rotterdam Zuid. Je kunt zeggen wat je wil van haar. Maar ze is verrassend Rotterdams.