Kloppend hart van Rotterdam

Vietnam in een bakje

Moniek Kuipers Tekst
Shelley Trustfull Beeld

Rotterdam kent veel familiebedrijven. Waar zitten ze en wie zijn die families? De eetkarren van Dong Tay zijn al drie decennia een vertrouwd gezicht in het Rotterdamse straatbeeld. De tweede generatie Nguyen serveert vanuit rollende keukens, op strategische locaties in het centrum, de lekkerste Vietnamese loempia’s. Dit voorjaar introduceerden zij een compleet nieuw streetfood concept. Het moge duidelijk zijn: deze familie heeft de smaak te pakken.

Op de Karel Doormanstraat staat een rij voor de nieuwe Mama Hong-kraam, vernoemd naar dé smaakpapil van de familie. Mannen in pak en hippe meisjes wachten hier tijdens de lunchpauze geduldig op een stukje Vietnam in een bakje. Tussen het proeven en morsen door vuren we onze vragen af op de huidige kartrekker Thuan. Op zijn beurt roept hij zo nu en dan wat de kraam in – zijn vrouw heeft alle culinaire antwoorden.

Een beetje van Hieu en een beetje van gemeente Rotterdam

Het verhaal van Dong Tay start eind jaren ’70 wanneer de familie Nguyen Vietnam ontvlucht en tijdens een strenge winter in Nederland aankomt. Na allerhande baantjes besluit vader Hieu loempia’s te verkopen. In het begin op weekendmarkten, maar dankzij het grote vertrouwen van de Rotterdamse gemeente krijgt hij een vaste standplaats: de Lijnbaan. Zijn broer Danh opent snel erna een tweede kraam aan de Hoogstraat.

Wij roken altijd naar loempia

Dat iedereen meehelpt is niet zo bijzonder voor een Aziatisch gezin, aldus Thuan. “Van jongs af aan hielpen mijn broer, zus en ik mee in de keuken thuis. Daardoor roken we op school, heel cliché, altijd naar loempia.” Tegenwoordig heeft Dong Tay een kleine fabriek in Berkel en Rodenrijs. Hier worden dagelijks met de hand en de machine duizenden ambachtelijke loempia’s gemaakt naar moeders recept. Niet alleen bestemd voor de kramen; ook diverse restaurants in de stad serveren de snacks van Dong Tay.

De smaak van Azië

Nu de loempia zó ingeburgerd is, wil Thuan Rotterdam hernieuwd kennis laten maken met de keuken van Vietnam. Gerechten waar mensen aan de kar naar vragen als ze in Azië zijn geweest. De gevulde baguettes, verse rijstvelrolletjes en spiesjes van de grill vinden gretig aftrek. De herkenbare smaak van Azië komt tot leven door citroengras, zoete aardappel en natuurlijk koriander. Dat laatste is wel optioneel, want dit specerij is voor sommige westerlingen nog nét iets te exotisch.