Lekkers uit de kraan

Evides Waterbedrijf

Het Rotterdamse kraanwater behoort tot het beste en lekkerste drinkwater van de wereld. Het wordt gemaakt van water uit de Maas dat via waterleidingen naar zuiveringslocaties stroomt en vervolgens naar de stad. De reis van het water uit de rivier naar de Rotterdamse kranen duurt circa vijf maanden. Gers! reist mee en spreekt onderweg drie mensen van Evides Waterbedrijf. Ons drinkwater, hun dagelijks werk.

Middenin de Biesbosch liggen drie geschakelde spaarbekkens: enorme aangelegde meren waarin oppervlaktewater uit de Maas wordt opgevangen en maandenlang op natuurlijke wijze voorzuivert. Het laatste spaarbekken, de Petrusplaat, grenst aan het verstilde bedrijventerrein van Evides: een parkeerplaats, gras- en waterstroken en een paar lage gebouwen. Pas als de deuren van de twee achterste gebouwen opengaan, besef je wat hier gebeurt. Je ziet een rij imposante knalblauwe waterleidingen en hoort het gegons van de machines die dag-in-dag-uit vele kuubs water naar Rotterdam pompen.