Rotterdammers maken Rotterdam

Dromen najagen

Serga van Roon Tekst
Aangeleverd Arjan Erkel Beeld

Arjan Erkel staat positief in het leven. Op zijn website schrijft hij: Twintig maanden zat ik in een donker hok van anderhalf bij twee meter gegijzeld tussen de insecten en de muizen. 607 dagen beroofden rebellen mij van mijn vrijheid, controle en comfort. Toch kijk ik zonder rancune naar deze gijzeling terug. Het is namelijk ook een harde en goede leerschool geweest om nog meer voor mezelf op te komen, de regie over mijn leven in eigen handen te nemen en mijn kansen af te dwingen. Groei door gedwongen verandering.

Je kúnt het

Toen hij vrij kwam, en hij eindelijk, eindelijk, weer voet zette op Nederlandse bodem, kon hij zijn geluk niet op. “Ik heb de grond van Vliegveld Zestienhoven gekust. Ik herinner me nog dat ik blij was dat ik niet in Amsterdam landde, want daar kon ik natuurlijk de grond niet kussen. Hier ben ik geboren, dit is mijn levensgrond.”

Erkel heeft van zijn ervaringen in Dagestan zijn kracht gemaakt. Hij geeft lezingen, workshops, is actief voor het CDA en heeft een bedrijf genaamd Walking Tree. Al zijn activiteiten hebben een gemene deler: ‘eruit halen wat erin zit en dat laten groeien’. Erkel: “Mensen hebben zoveel meer kracht dan ze denken. Groei zit in iedereen. Denk maar eens aan iets moeilijks wat je hebt gedaan en wat je toch is gelukt. Soms blust die kracht wat af. Door de beslommeringen van het dagelijkse leven, kan je al snel ergens tegenop zien, denken dat iets te lastig is. Maar nee! Als je het toen kon, kan je het nu ook. Je moet weg uit je eigen comfortzone, je durven bevrijden uit je vastgeroeste leventje. Kijk naar de mogelijkheden, niet de onmogelijkheden.”

Dromen najagen

Als iemand anders dit zou zeggen, denk je: makkelijk praten. Maar juist het verleden van Erkel dwingt respect af. “Het is belangrijk dat je blijft dromen en de dromen omzet in doelen. Als je niet bereikt hebt wat je wilt, dan moet je niet anderen de schuld geven maar eerst bij jezelf kijken. Jaag je eigen dromen na!”

Erkel is er dagelijks mee bezig. Met zijn bedrijf Walking Tree zet hij zijn eigen ervaringen in om organisaties te helpen hun doel te bereiken. “Met Walking Tree helpen we bedrijven eruit te halen wat erin zit en ze zo te laten groeien. We lopen als het ware een tijdje mee en helpen een organisatie zich te ontwikkelen in de goede richting.”

Ontgijzelen

Ook de workshop ‘ontgijzelen’, die Erkel geeft, grijpt rechtstreeks terug op zijn verleden. “Ik help mensen hun groei te verwezenlijken. Vaak hebben mensen wel doelen en ambities, maar werpen ze meteen barrières op. Sommige barrières zijn natuurlijk reëel maar vaak zijn het ook excuses of laten mensen zich gewoon vastzetten.” Op zo’n moment ben je als het ware gegijzeld, volgens Erkel. “Iederéén kan worden gegijzeld. Door wie? Door je partner, je kinderen, je manager, collega’s; noem maar op. Je kunt ook jezelf gegijzeld houden. Mensen moeten uiteindelijk zelf hun doelen bereiken, maar ik probeer ze te inspireren gewoon te beginnen. Begin eindelijk aan dat boek, zeg je baan op en ga iets anders doen! Het heeft te maken met moed om iets wat je graag wilt doen ook echt uit te gaan voeren. De truc is om er achter te komen wat je belemmeringen of excuses zijn en hoe je die zelf kunt laten verdwijnen. Daar help ik mensen mee!”

Eruit halen wat erin zit, jezelf bevrijden, het onderste uit de kan halen, je dromen najagen. Arjan Erkel zette een negatieve ervaring om in iets positiefs voor hemzelf én voor anderen. GERS.

Op 12 augustus 2002 dwongen vier gewapende mannen zijn auto te stoppen. Hij werd mishandeld en meegenomen. Twintig maanden lang werd Arjan Erkel – destijds werkzaam voor Artsen zonder Grenzen – opgesloten in een kleine ruimte, ergens in Dagestan. Op 11 april 2004 werd hij vrijgelaten. Ruim acht jaar later staat een deel van zijn leven nog steeds in het teken van die ontvoering. Maar dan wel op een positieve manier. GERS spreekt hem in zijn vaste hangout, De Tuin.