Kloppend hart van Rotterdam

De stad van… Randy Ruijter

Amy Schellius Tekst
Joris den Blaauwen Beeld

Wie: Randy Ruijter (40) Wat: fotograaf en mede-eigenaar Lee Store Rotterdam

We kunnen wel stellen dat fotograaf en ondernemer Randy Ruijter een rasechte Rotterdammer is. Alleen rond z’n negentiende woonde hij een paar jaar buiten de stad: “Dat was in Schiedam hoor, ook weer niet zo ver weg. Elk weekend kwam ik hier gewoon stappen.” Voor de rest heeft zijn huis altijd in het centrum gestaan. “Er zijn ontzettend veel leuke plekken, maar mijn basis is echt de Meent.”

Aan die ene straat zitten z’n voordeur, de Lee-winkel en de plek waar hij zijn werk doet als zelfstandig fotograaf. “Je kunt zeggen dat mijn leven zich hier voor een groot gedeelte afspeelt. In het weekend drink ik een biertje in het Sunset Café om de hoek aan de Botersloot. In de straten rondom de Meent ga ik regelmatig ergens eten of iets halen. Het voordeel is dat je op deze plek zo ontzettend veel bij elkaar hebt zitten.”

Toch springt hij regelmatig met zijn camera op de fiets of motor om andere delen van de stad vast te leggen. “Ik vind het vooral leuk om de wat rauwere plekken op te zoeken, rond CS bijvoorbeeld en bij die grote gele trap achter het Hofplein.”

Op dit moment is Ruijter hard bezig om zijn geliefde straat wat meer bekendheid te geven. “Zoek op Google maar eens naar de Meent, dan vind je niet veel. Samen met twee vrienden vorm ik Panache, een communicatie- en reclamebureau. Wij zijn bezig met het project Meentkwartier.nl: een website waar toeristen en Rotterdammers terecht kunnen voor informatie over alle leuke winkels en horeca op en rond de Meent.”