Rotterdammers maken Rotterdam

De stad van… Vivian Kramer

Madelon Baans Tekst
Joris den Blaauwen Beeld

De Witte de Withstraat is haar thuis geworden. Ze woont er in een zijstraat en wandelt er elke dag doorheen op weg naar Sugarcoated, haar studio waar ze vrouwen omtovert tot hun vintage alter ego uit de jaren vijftig. Dat Tiki’s de favoriete stek is van Vivian ‘Viv’ Kramer Gezegd Freher (31) is niet zo gek. “Alles zit daar in de mix, van studenten tot rock-’n-rollers, iedereen wordt geaccepteerd.”

Ruim zes jaar geleden ging ze om de hoek van de Witte de With wonen. “Wat begon als een plek om lekker te stappen groeide uit tot veel meer dan dat. Het is een volksbuurtje, iedereen let op elkaar. Maar wel op een relaxte en stadse manier.” Juist de combinatie tussen stads en volks spreekt haar zo aan. “Ik hoef hier voorlopig nog niet weg!”

De Tiki Bar – want zo noemt elke Rotterdammer Tiki’s toch – is een plek waar Vivan het liefst komt. “Ik kom er eigenlijk té vaak en vroeger al helemaal. Ik doe bijna alles hier in de buurt. Ik ga bijvoorbeeld graag naar Cinerama en dan kom ik onderweg naar huis natuurlijk bekenden tegen bij de bar. Voordat ik het weet sta ik weer binnen en blijf ik hangen. Het is wel érg makkelijk”, zo lacht ze er nog met haar Rotterdamse tongval achteraan.

De pin-up stijl uit de fifties past haar als een jas. Deze goed gestylde dame lult graag met iedereen en zoekt dan ook regelmatig in ‘haar volksbuurt’ de mensen op. “Ik vind het heerlijk om thuis te zijn hoor, maar loop ik mijn straat uit, dan sta ik tenminste ook zo middenin het feest.”