Rotterdammers maken Rotterdam

De levensgevaarlijke schijf van vijf

Jurry de Vos Tekst
Joost van der Vleuten Beeld

Leonard* is verpleegkundige op de Spoedeisende Hulp van het Erasmus MC. Hij werkt vaak ’s avonds en in het weekend. Ook feestdagen brengt hij regelmatig door in het ziekenhuis. Vervelend? Nee hoor. Leonard houdt van zijn werk, al krijgt hij bijna dagelijks te maken met mensen die zwaar onder invloed zijn van drank of drugs.

Waar vroeger één of twee pilletjes voldoende waren, ziet Leonard dat het uitgaanspubliek tegenwoordig meerdere drugs combineert. “Het wordt letterlijk en figuurlijk steeds gekker”, vertelt hij. “Vooral GHB wordt een steeds groter probleem. Deze drug lijkt misschien onschuldig, maar blijkt in de praktijk vernietigend te zijn. Gebruikers komen onaanspreekbaar binnen op de Spoedeisende Hulp. Sommige mensen zijn zo verslaafd dat ze iedere twee uur een ‘dopje’ moeten nemen.”

‘Geef medewerkers op de Spoedeisende Hulp het respect dat ze verdienen. Pas dán is het feestje compleet’

Voert negativiteit dan de boventoon op de Spoedeisende Hulp? “Gelukkig niet”, zegt hij. Zo heeft Leonard mooie herinneringen aan een vrouw die een levertransplantatie had ondergaan. “Vanwege mogelijke complicaties kwam zij regelmatig op de Spoedeisende Hulp terecht. Haar onoverwinnelijke optimisme heeft grote indruk op mij gemaakt. Ze is vorig jaar helaas overleden.” Het bedankkaartje dat Leonard van haar man kreeg, betekent ontzettend veel voor hem.

Het is des te schokkender voor hem dat (een deel van) het uitgaanspubliek niet stil lijkt te staan bij de kostbaarheid van het leven. “Feestjes lijken niet compleet zonder een – levensgevaarlijke – cocktail van drugs.” Op de Spoedeisende Hulp noemen ze het de schijf van vijf: alcohol, pillen, cocaïne, speed en GHB. “Multidrugsgebruik is anno 2018 eerder regel dan uitzondering. Begrijp me niet verkeerd, er zijn mensen onder invloed die met ons willen knuffelen of gezellig willen kletsen. Maar we hebben helaas ook te maken met mensen die ons bedreigen, zeer agressief zijn en de boel willen verbouwen.”

Leonard en het team staan desondanks 24/7 voor ons klaar. Ja, dat lees je goed: voor ons. Dus geef ze het respect dat ze verdienen. Pas dán is het feestje compleet.

* Op verzoek is alleen de voornaam van de geïnterviewde gebruikt.