Rotterdammers maken Rotterdam

De andere kant van hard werken

Michel Carree Tekst
Chris Bonis Beeld

Rotterdamse ondernemers (of zo u wilt: professionals) portretteren in hun natuurlijke omgeving. Los van baan, functie en status de mensen laten zien tijdens hun vrijetijdsbesteding. Meer ontspannen kun je iemand niet treffen, toch?

Fotograaf Chris Bonis vindt de wereld niet lelijk. Integendeel: hij vindt de wereld mooi en prijst zich erg gelukkig met zijn eigen leven. “Ik probeer met mijn werk het mooie van de mens te laten zien. Dit altijd onder het motto #mooiedingenmaken.”

Portretten

“Om goede portretten te kunnen maken moet je de ziel van de mens voor je camera raken. Vroeger vond ik het lastig om portretten te maken. Dan moest ik dicht bij ze komen, en dat durfde ik niet. Doodeng! Nu doe ik bijna niets anders: het is namelijk het mooiste wat er is. Eigenlijk ben ik een heel verlegen mannetje, maar met een camera om mijn nek durf ik alles!

De kracht van mijn werk is dat ik mensen zo naturel mogelijk toon, zonder maskers. Een paar jaar geleden maakte ik in opdracht veel portretten van vastgoedmagnaten. Die wilden dan altijd graag voor hun eigen pand gaan staan in hun driedelige pak. Het was voor mij dan de ultieme uitdaging om ze tegen een betonnen muur vol grafitti onder een viaduct te fotograferen. De achtergrond en omgeving moeten het portret versterken, geen afleiding zijn.

Door mensen te portretteren kom je als fotograaf heel dicht bij iemand. Je mag als het ware even meelopen en meekijken in andermans wereld. Ik vind dat heel mooi en fascinerend.”

Druk druk druk

“Mensen zijn tegenwoordig druk, druk, druk. Toch kan de boog niet altijd gespannen staan en moet er af en toe worden ontspannen. De een doet dat door intensief te sporten, de ander speelt piano of stapt op de brommer. Deze serie is een goede en gevarieerde combinatie geworden van mooie mensen op mooie locaties in Rotterdam. #mooiedingenmaken in zijn puurste vorm dus!”

Wie: Chris Bonis (www.chrisbonis.nl)   Wat: fotografeerde Rotterdamse ondernemers in hun vrije tijd   Waarom: omdat hij het fascinerend vindt om mee te mogen kijken in andermans wereld

Arthur Bouw

In het dagelijks leven is Arthur Bouw mededirecteur van de PMA Groep, gespecialiseerd in verzekeringen en kortingsregelingen. Hij wordt gedreven door het plezier in zijn baan, maar ook door het vele vrijwilligerswerk dat hij doet. Voor de Voedselbank bijvoorbeeld, voor KiKa en voor het Sophia Kinderziekenhuis. Doordat Arthur veel verschillende mensen ontmoet, meedenkt en zijn creativiteit kan benutten, is hij in staat om veel mensen via die goede doelen daadwerkelijk te helpen. Zijn motto: “Maak de mensen blij, dan kun je echt gelukkig zijn.” In de spaarzame vrije tijd die Arthur rest mag hij graag op z’n vintage Puch door de polder rijden. Even uitwaaien: de kop leegmaken.

Natalie Terzikhan

Als PhD student Epidemiologie aan het Erasmus MC en longziektes aan de Universiteit van Gent, en master studente genetische epidemiologie, kan Natalie Terzikhan niet beschuldigd worden van een lege agenda. Om haar studies tot een goed einde te brengen zijn discipline en doorzettingsvermogen cruciaal, maar ook de passie om deze vakgebieden volledig te doorgronden. Natalie speelt piano ter ontspanning. Gelukkig staat er in de centrale hal van het Erasmus MC een prachtige witte vleugel. Deze geeft haar van tijd tot tijd de kans te ontsnappen in een sonate van Beethoven of een étude van Chopin. Ter ontspanning, maar ook om contact te maken met voorbijgangers en hopelijk een glimlach teweeg te brengen.

Maarten Reijgersberg

RauwCC is het bedrijf van Maarten Reijgersberg en maakt content en motion graphics voor bedrijven. Ook helpt Maarten met zijn team bij het bepalen en uitvoeren van sociale-mediastrategieën. Opgeleid als beeldend kunstenaar is hij nu werkgever van negen ‘helden’, en dat gaat soms best in zijn hoofd zitten. Dat, in combinatie met een zittend beroep en een voorliefde voor lekker eten noopt tot een heftige fysieke vrijetijdsbesteding. Maarten bokst bij de White Collar Boxing Club, en heeft zich ten doel gesteld voor 6 april 15 kilo van zichzelf af te slaan. Daarmee is hij niet alleen gezonder, maar heeft hij ook zijn gedachten verzet én haalt hij tijdens het White Collar Boxing Event geld op voor Lymph&Co – dat steunt onderzoek naar lymfklierkanker.

Rinske Brand

Als oprichter van BRAND The Urban Agency noemt Rinske Brand zichzelf en haar team ‘urban campaigners’. Met campagnes, events en community building maken zij onze steden mooier, leuker en leefbaarder. Rinske is – om haar hoofd leeg te maken en tegelijkertijd scherp te blijven – actief in verschillende takken van sport. Bergbeklimmen bijvoorbeeld, crossfit, wielrennen en hardlopen. Maar ook yoga om blessures te voorkomen en te herstellen. Zonder sport functioneert Rinske naar eigen zeggen niet; ze ziet het als een primaire levensbehoefte: “Sommigen noemen het een verslaving. Ah well, er zijn ergere zaken om verslaafd aan te zijn.”

Monique Delfgauw

Monique Delfgaauw is als directeur verantwoordelijk voor wat zij zelf noemt ‘de twee leukste horecabedrijven in Rotterdam’. Ze doelt dan op evenementenlocatie Lommerrijk en Grill-eetcafé en bowling Dok 99, beide in Hillegersberg en bemand door een team van vijftig enthousiaste medewerkers. Sinds twee jaar hanteert Monique de golftas met inhoud voor haar ontspanning. Op de golfbaan denkt Monique, gedreven als ze is, aan niets anders dan aan “dat verdomde kleine balletje en dat gaatje bij de vlag. Telefoon uit en verder niets dan lekker buiten zijn en zonder dat je het doorhebt met achttien holes zeven kilometer lopen.” (fotolocatie: Golfbaan Schinkelshoek Vlaardingen)

Kees Jan Rietveld

Buro Rietveld is een Rotterdams communicatie-adviesbureau dat wordt geleid door ondernemer Kees Jan Rietveld. Daarnaast investeert Kees Jan in technologie startups. Omdat hij graag betrokken is bij onze samenleving, is hij als adviseur en ‘denktank’ actief bij vele lokale organisaties. Denk aan het Kinderoncologisch Centrum Rotterdam, Theater Walhalla, Classic Young Masters en de Vrienden van Museum Rotterdam. Ontspannen doet Kees Jan in de tuin. Niet met de schoffel, maar met een Italiaanse houtgestookte oven. Een fantastische manier om met familie, vrienden en zo nodig complete hockeyteams eten te maken en te delen. Het vergt enige voorbereiding – het deeg moet 12 uur kunnen rijzen – maar dan kan de fles worden ontkurkt. Of zoals Kees Jan zegt: “Iedereen kan het. Iedereen geniet. Oók midden in de winter!”

Martin van Hemert

Your Legal Match is een jonge Rotterdamse startup waar ondernemers terecht kunnen voor hun juridische contracten en vragen. “Daarnaast heb ik een uitgeverij in vakinformatie voor advocaten, rechters en wetenschappers op het gebied van intellectueel eigendom en ICT,” aldus ondernemer Martin van Hemert. Een drukke baan in een dynamisch speelveld, kortom. Martin mag dan ook graag in zijn vrije tijd hartje stad inruilen voor het ruime sop. Zeezeilen is zijn passie en – niet onbelangrijk – hij vindt het leuk zelf boten te onderhouden en op te knappen. “De rust en ruimte op het water staan in sterk contrast met mijn dagelijkse werkzaamheden. Fysiek bezig zijn in de buitenlucht zorgt voor een mooie balans met mijn drukke baan achter een computer en op kantoor,” vertelt Martin.