Rotterdammers maken Rotterdam

Charmant feest

Amy Schellius Tekst
Shelley Trustfull Beeld

Van design tot vintage, van kringloop tot exclusief op maat gemaakt en van kleine eenmanszaakjes in achterafstraatjes tot landelijke ketens op de woonboulevards. Rotterdam kent een enorm aanbod aan woonwinkels. Niet met elkaar te vergelijken, elk met zijn eigen charme, altijd een feest als je er komt. Om hebberig van te worden.

Flow Wonen: het gaat om focus op aandacht

Zodra je Flow Wonen in Hillegersberg binnenstapt, sta je in een wereld van gekleurde meubels. Maar niet alleen dat. Accessoires, wanddecoratie en verlichting in allerlei kleuren en maten zijn hier ook te vinden. “Als ik onze stijl moet omschrijven, zou ik het gezellig modern met een Scandinavische twist noemen”, vertelt eigenaar Manon van Splunteren.

De winkel is al ruim elf jaar succesvol. “Het begon met een paar stoelen en banken en langzaamaan is dat uitgegroeid tot complete interieurs, inclusief stijladvies. We hebben zelfs nog een tijdje een tweede winkel in het centrum gehad, maar na vijf jaar vond ik het daar mooi geweest. Hier in Hillegersberg, wat mensen toch vaak als een dorp in de grote stad beschouwen, vinden klanten het fijn als we veel aandacht aan ze besteden. Daar focussen we ons nu vol op.”

Flow Wonen onderscheidt zich van andere interieurzaken in de stad door een combinatie van zijn eigen typerende stijl, een snel wisselende meubelcollectie uit binnen- en buitenland en het bieden van uitgebreid advies. “We kunnen klanten bijvoorbeeld helpen met het inrichten van hun huis door het maken van plattegronden en ontwerpen van 3D-tekeningen.”

‘Het begon met een paar stoelen en banken en langzaamaan is dat uitgegroeid tot complete interieurs’

De prijs probeert Van Splunteren, zoals ze het zelf zegt, verrassend te houden. “Ik begeef me graag in het middensegment. Het is leuk als klanten vragen: ‘Die bank wil ik, maar is de prijs voor de complete bank of alleen een element?’ Als we dan vertellen dat de prijs voor de hele bank is, zijn ze blij verrast. Daarnaast verkopen we ook voor ieder wat wils. Kussens bijvoorbeeld hebben we tussen de 19,95 en honderd euro. Er zit dus altijd wel iets voor je tussen.”

Flow Wonen
Bergse Dorpsstraat 54

Spullen voor in je Huis: het moet vooral functioneel zijn

Louise van der Laak

Middenin de wijk Blijdorp schittert Spullen voor in je Huis, de tweedehands woonwinkel van Louise van der Laak. Twee jaar geleden begon het – zoals ze het zelf noemt – als een uit de hand gelopen grap. “Ik ben van huis uit grafisch ontwerper, maar liep al langere tijd met het idee voor mezelf te beginnen. Ik wist alleen niet zo goed met wat. Tot bleek dat het verkopen van mijn eigen spullen via Marktplaats zo goed ging, dat ik besloot dat professioneel te gaan doen.”

Alleen spullen die bij Louise in de smaak vallen, staan in haar winkel. “Ik kan ook niet precies vertellen welke stijl ik verkoop. Het moet vooral functioneel zijn, er goed uitzien en ik moet het voor een schappelijke prijs kunnen verkopen. Het gaat van designmeubelen tot nog goed te gebruiken IKEA. Een hoop spullen koop ik zelf in, dan ga ik naar rommelmarkten. Maar ik krijg ook spullen van mensen die bijvoorbeeld verhuizen.”

Qua prijs zit Louise tussen een kringloop- en een vintagewinkel in. “Het is bij mij schoon, heel en in huis te gebruiken. Ik heb van alles staan: kinderspeelgoed, kastjes, tafels, stoelen en ga zo maar door. De prijzen liggen tussen een paar euro voor een bloempot, tot tweehonderd euro voor een grote wandkast.”

‘Het is bij mij schoon, heel en in huis te gebruiken’

Omdat veel bewoners uit Blijdorp, maar ook uit Utrecht, Amsterdam en Noord-Brabant, Spullen voor in je Huis weten te vinden, ziet de inrichting er bij Louise geen dag hetzelfde eruit. Ook de wekelijkse Facebook-update, waar Louise haar laatste aanwinsten promoot, loopt goed. “Wat dat betreft mag ik niet klagen. Ik heb vaak ‘nieuwe’ spullen in de winkel. Die afwisseling maakt het ook leuk voor klanten die regelmatig langskomen.”

Spullen voor in je Huis
Stadhoudersweg 96d