Kloppend hart van Rotterdam

Robuuste landschappen in het Depot

Sander Grip Tekst

Het Depot. Het glaspaleis van Boijmans Van Beuningen herbergt natuurlijk de eigen museumcollectie. Maar er is veel meer dan dat. Je vindt er ook drie bedrijfscollecties. Ook Lakeside Capital Partners heeft een deel van zijn bedrijfscollectie hier opgeslagen. En in de ruimte die ze huren, werkte kunstenaar Marloes Roeper de afgelopen elf maanden als artist-in-residence. Haar werk is nu te bezichtigen in de expositie Harvest 2022, net als het werk van de andere Lakeside Collection artist-in-residence, Tomáš Libertíny. Alleen hierom al is een bezoekje aan het Depot meer dan de moeite waard.

Ali Keles, oprichter van Lakeside Capital Partners, begon een aantal jaar geleden met het aanleggen van een eigen bedrijfscollectie. De Lakeside Collection, bestaand uit moderne en hedendaagse werken vanaf 1946 tot heden met meer dan 120 kunstwerken, wordt getoond in de panden van zijn bedrijven. Maar Ali had meer kunst in zijn collectie dan hij kon tonen en wil dat zijn collectie blijft groeien. “We wilden een ondergronds depot aanleggen in de achtertuin van ons bedrijfspand in Overschie om deze werken goed te kunnen opslaan. De ontwerpen lagen al klaar. Maar toen ik Sjarel Ex sprak, directeur van Boijmans Van Beuningen, vertelde hij dat je in het Depot ruimtes kunt huren. Dat hebben we gedaan en tegenwoordig is een deel van onze collectie dus daar te zien.”

Openingsspeech van Sjarel Ex

Atelier in het Depot

Maar kunstliefhebber Ali wilde nóg meer; niet alleen kunst kopen maar kunstenaars ook echt aansporen in hun werk. Het is een tweede manier waarop hij zijn Lakeside Collection inzet om kunstenaars te steunen in hun ontwikkeling. En zo is het idee van artist-in-residence ontstaan. Marloes Roeper, in 2021 afgestudeerd, is de eerste die deze eer te beurt viel. Zij won de Lakeside Collection Award voor aanstormend talent en kreeg de beschikking over een beurs en elf maanden een eigen atelier. Op de vierde verdieping van het Depot. “Een unieke plek”, stelt ze. “Maar ik heb wel echt geprobeerd het als mijn atelier te zien en me niet te veel te laten afleiden door deze geweldige plek.”

Marloes schildert landschappen, bomen en natuurgebieden, maar ook de asfaltlandschappen van de Nederlandse infrastructuur. “Het spel is een schilderij in één sessie te maken. Dat betekent veel voorschetsen en nadenken hoe je een landschap zo efficiënt mogelijk kunt schilderen.”

Haar werk kenmerkt zich dan ook door een grove opzet en penseelstreek, maar het resultaat is steevast een intrigerend schilderij met robuuste kleuren en dynamische figuraties.

Marloes Roeper (midden) en Tomáš Libertíny (rechts)

Bijenwas

Een tweede artist-in-residence ging naar Tomáš Libertíny. Niet in het Depot maar op een bijenboerderij bij het hoofdkantoor van Lakeside Capital Partners. Op deze Lakeside Bee Farm leven 300.000 bijen in vijf kolonies samen onder toeziend oog van een professionele imker. Tomáš werkt met hem samen om zijn bijzondere kunstwerken te maken: bustes en beelden in bijenwas, gemaakt door de bijen. “Ik maak zelf de geraamtes die vervolgens door de bijen bekleed worden met hun honingraten. Aan het eind van het proces hebben de bustes vaak ook een enorme voorraad honing in zich. De bustes zijn pas af als deze vrij zijn van honing. De bijen doen dit zelf door de honing uit de bustes over te hevelen naar de originele honingkamer.”

In het Depot staan onder andere wassen bustes van Nefertiti, Mustafa Kemal Atatürk en Barack Obama. “Het zijn natuurlijke creaties gemaakt door de bijen waarbij ik niet betrokken ben in het bouwproces maar wel interventies pleeg als een dirigent richting de bijen. Ik zorg ervoor dat de bustes zo goed mogelijk groeien, maar uiteindelijk zijn het de bijen die de sculpturen creëren. Het ene jaar komt geen enkele sculptuur af, het andere jaar ontstaan er meerdere.”

De werken van Marloes en Tomáš zijn het onderwerp van de allereerste Harvest-expositie die Lakeside Collection ieder jaar wil gaan organiseren in het Depot. Dat dit Depot nu de plek is waar Lakeside Collection deze exposities kan houden, maakt Ali trots. “Het Depot is een zeer fijne plek met lieve mensen met een passie voor het vak. Ik vind het een eer dat onze boutique collectie onderdeel kan zijn van dit prachtige gebouw.” Tomáš vult tot slot aan: “Dit gebouw is een weergave van de creatieve kracht van Nederland. Er wordt ontzettend veel geïnvesteerd in kunst. Ook door bedrijven. Dat levert een rijke en creatieve oogst op. Prachtig om daar onderdeel van te kunnen zijn.”

De expositie Harvest 2022 is tot en met 15 september 2022 te zien in het Depot Boijmans Van Beuningen, Museumpark 24 in Rotterdam.