Kloppend hart van Rotterdam

Birdman van Bird Rotterdam

Sander Grip Tekst
Eric Fecken Beeld

Als geboren Rotterdammer, houdt Philip Powel van die typische karakteristieken die je vaker hoort: de oprechtheid en humor van de inwoners en de culturele diversiteit van de stad. Toch ontbrak er wat in zijn beleving: “Een muziekpodium voor zwarte muziek. Voor jazz, funk, soul en hiphop was geen vaste stek in de stad.” En zoals het een echte Rotterdammer dan ook betaamt, begon hij dus zelf maar zo’n tent.

Dat werd BIRD onder de spoorbogen aan de Raampoortstraat 24-28. Powel is artistiek directeur en één van de drijvende krachten achter dit podium. In korte tijd wist BIRD een indrukwekkende tracklist op te bouwen. Zo is er elk jaar Boogie Ball. In het weekend van North Sea Jazz komen de grootste jazzlegendes van de hoge podia in Ahoy en kruipen op de bühne bij Powel en consorten voor een geweldige afterparty. Zo stond dit jaar niemand minder dan Marcus Miller te swingen dat het een lieve lust was. De menigte in de dampende zaal stond letterlijk met de neus bovenop de legendarische bassist.

‘Als consument, maar ook als Rotterdammer, miste ik een plek voor zwarte muziek’

Humuslaag

“Als consument, maar ook als Rotterdammer, miste ik een plek voor deze muziekstromingen in onze stad”, legt Powel uit. En dat er behoefte aan was, blijkt wel uit de bezoekersaantallen. “Voor een deel zit dat in de combinatie met het kwaliteitsrestaurant dat wij hier runnen. Want dit draagt bij aan de totaalervaring van een avond uit met goede jazz, soul of funk.” De aantrekkingskracht zit verder in de spannende combi van aankomend muziektalent uit “de humuslaag van dit muzieksegment” en van aansprekende gevestigde namen. “Bands als de Japanse jazzformatie Soil n Pimp, wat mij betreft één van de beste concerten van 2015; broeierig, dynamisch en superfunky.”

North Sea Jazz en BIRD: succesvolle samenwerking

Al sinds de komst van North Sea Jazz naar de havenstad, heeft BIRD een succesvolle samenwerking met dit immense festival. “Het is organisch gegroeid omdat we beide een focus hebben op jazz en de daaraan verwante muziekstromingen. En zowel BIRD als North Sea Jazz zijn behoorlijk gegroeid in de afgelopen jaren. De afterparty in BIRD, genaamd Boogie Ball, is inmiddels breed bekend bij het publiek en de artiesten. Dat maakt het voor ons makkelijker grote namen te strikken. Zo hebben we hier Macy Grey, Bootsy Collins en Snarky Puppy al op de planken gehad. En dit jaar inderdaad Marcus Miller. Ook dat was een waanzinnige show: het was geweldig om te zien wat voor magie deze man heeft op zijn medemuzikanten en het publiek. En weet je wat het mooiste is? Door deze magische momenten tijdens Boogieball is het door het jaar heen ook makkelijker voor ons om artiesten te binden aan BIRD.”

If u can make it in Rotterdam, u can make it anywhere

Dat er in Rotterdam ruimte was voor een club als BIRD, verbaast Powel niets want Rotterdam heeft van oudsher een sterke relatie met jazz, soul en hiphop. “Ons motto is: if u can make it in Rotterdam, u can make it anywhere. Ik hoop dat we hier nog erg veel mooie concerten en clubavonden gaan neerzetten.” Maar de dromen zijn stiekem heel wat grootser dan dat: “Ik hoop onze internationale status te vergroten. BIRD moet een begrip worden in de jazzwereld. Ik zou het wel mooi vinden als we straks in het rijtje gerenommeerde internationale jazzclubs staan, naast clubs als Blue Note en Dingwalls.”