Kloppend hart van Rotterdam

Bio-gekkies & hipsters

Madelon Baans Tekst
Foto: Marieke Odekerken

Gezond is hip. En hip, daar zijn we verdomde goed in hier in Rotterdam. Waar voorheen de natuurwinkel en ecosuper het terrein waren van de bio-gekkies, zo is gezond eten vandaag de dag hipper dan hip in Rotterdam.

De bio-gekkies van vroeger zijn de hipsters van vandaag. Je kent ze wel. Mannen met baarden in het vet die een bakje verse geitenyoghurt met suikervrije homemade granola leeglepelen. Terwijl hun vriendin, met hippe witgrijs geverfde coupe, lurkt aan een venkel-bleekselderij slowjuice met tarwegras.

Nieuwe lunchrooms met een gezonde menukaart, sapbarren en winkels die healthy treats verkopen, schieten als paddenstoelen uit de Rotterdamse grond. Net als hippe patat- en burgerzaken overigens, want een beetje balans moet er wel zijn, hè.

Gezond is hip en hier mag dat. Kan dat. Hier in Rotterdam word je niet raar aangekeken als bio-gekkie, quinoakut – ja echt, die term bestaat, check maar eens #quinoakut – of havermouttrutje. Dat hip nu ook bijdraagt aan je gezondheid vind ik persoonlijk een gerse ontwikkeling. Dat lekker gezond eten niet meer in het geitenwollensokken-verdomhoekje zit, maar hier gewoon wordt omarmd.

‘Hier word je niet raar aangekeken als quinoakut of havermouttrutje’

Elke zaterdag ga ik met mijn oudewijvenkar naar de mar(k)t op de Binnenrotte. Ik laad ‘m tot de nok toe vol met verse groenten en fruit en sleur dat ding dan achter me aan naar mijn volgende bestemming. Dat is niet hip, maar wel heel praktisch. En weet je, ook dat is prima hier.

Hier mag je hardop zeggen dat je tussen de middag liever een salade eet dan een boterham met kaas. Hier mag je gezien worden terwijl je een açaí-ontbijt bestelt. En niemand die een wenkbrauw optrekt als je op Instagram een selfie met een groentesapje van je favoriete Rotterdamse sapbar post.

Het mág en het kán hier allemaal. En heus niet alleen omdat het hip is. Maar ook gewoon omdat wij het met elkaar oké vinden. Omdat het prima is als je onuitspreekbare superfoods wilt eten. Net zo prima als die zak patat van op de hoek.

Geruststellend toch? Dit bio-gekkie neemt nog een slok van haar bieten-wortel-gembersappie, hoor. Proost!