Kloppend hart van Rotterdam

Alles is auto

Martine de Wit Tekst
Salih Kilic Beeld

Rotterdam kent vele familiebedrijven. Waar zitten ze en wie zijn die families? Deze keer aandacht voor de familie Breeman. Al sinds 1908 kunnen Rotterdammers hier terecht voor een degelijk motorvoertuig. De naam Breeman staat als een huis en daar is de derde generatie maar wat groos op. Directeur Frits realiseert zich trots: “Wie BMW zegt, zegt Breeman.”

Het begon allemaal met een gepassioneerd motorrijder: Willem Breeman. Als meermalig Nederlands kampioen en medeoprichter van de TT in Assen, kon het niet anders dan dat hij een motorbedrijf startte. Met drie vestigingen aan de snelwegen langs Rotterdam en eentje in Gouda, groeide dat kleine Kralingse motorbedrijf uit tot een fiks autobedrijf: Breeman Automotive. Daarvoor legde zoon Freek de basis. “Hij wordt in onze familiegeschiedenis wat onderbelicht, maar mijn vader heeft ons bedrijf groot gemaakt”, vertelt Frits. “Hij betekende als voorzitter van de BOVAG ook enorm veel voor de branche. Het BOVAG Garantiebewijs bijvoorbeeld, dat is zijn verdienste.”

Grote schoenen

Toen vader Freek in 1979 plotsklaps overleed, kreeg Frits op zijn vierentwintigste de leiding over het bedrijf. Hij had grote schoenen te vullen en deed dat op zijn eigen manier. “Mijn vader was een rechtvaardige maar strenge man”, herinnert Frits zich. “Dat paste ook bij die tijd. Hij verwachtte van zijn personeel dezelfde toewijding als van zichzelf. Zelf ben ik minder van het verwachten en meer van het waarderen. Dat werkt weer goed in deze tijd.”

Hij gaat verder: “We hebben zo’n 130 mensen in dienst en die maken echt het verschil. Goede medewerkers zetten we regelmatig in het zonnetje en er heerst daardoor een gezonde Breemandrive. Ik vind het geweldig dat mijn vrouw sinds kort ook bij de club hoort. Naast haar taken als directielid werkt zij sinds twee jaar in ons klantencontactcentrum. Of er nog een vierde generatie Breemannen aan het roer komt? We hebben zes kinderen, dus wie weet. Maar ik ben realistisch: ik wil de beste mensen op de beste plekken. Ze moeten zich dus eerst bewijzen!”

Oldtimers

Met merken als BMW, Mini, Landrover en Jaguar is de klantenkring van Breeman groot en trouw. Om de liefde voor auto’s ook met andere Rotterdammers te delen, is er een Breemanmuseum met prachtige oldtimers. Frits, lachend: “Tja, wie zo lang BMW’s verkoopt, houdt er weleens eentje over.”