Kloppend hart van Rotterdam

‘Alleen na sneeuwval zie je niets’

Esther Wienese Tekst
Lennaert Ruinen Beeld

Wie: Alfonso Acuna (55), Maartje Frankenhuijsen (45) en Maura (4)
Wat: Alfonso is zelfstandig ICT-consultant, Maartje is arts
Waar: Een kubuswoning aan de Overblaak

“Ik wilde in de Randstad aan het water wonen. Van een vriend hoorde ik dat je in Rotterdam in verhouding voordelig in het centrum kan wonen. Zo kwam ik zeven jaar geleden hier: in een van de meest gefotografeerde woningen van Rotterdam. Aan het water, vlakbij station Blaak en vlakbij de stad. Ideaal.”

“De keuken is wat betreft uitzicht de beste plek van het huis. Daar vandaan kijk je op de terrassen van Apartt en Kade 4, op de historische schepen in de Oude Haven, op de scheepswerf, het Witte Huis en het nieuwe plein, de Nieuwe Maas, de Willemsbrug, het Unilevergebouw en mijn favoriet: de Hef.”

“Toen ik dit huis kocht, zat ik voor mijn werk om de week in Ecuador en Bolivia. Ik was dus niet veel thuis, maar er moest wel een hele hoop aan het huis worden gedaan. Ik heb een bed in de torenkamer gelegd en daar gekampeerd. In twee jaar tijd heb ik het huis samen met mijn zoon Alejandro (21) en een vriend verdieping voor verdieping opgeknapt. Eten deed ik in de cafés beneden: het studentenmenu.”

Wennen

“Het huis was net klaar toen ik Maartje ontmoette. Die moest wel even wennen, want ze houdt van oude huizen met hoge plafonds. Wat haar overhaalde is dat ze vlakbij het Havenziekenhuis woont. Daar is ze geboren.”

“Inmiddels heeft onze dochter de twee topplekken in huis bezet: haar speeltafeltje staat op het plateau in de keuken. En ze slaapt in de torenkamer. Voor haar is de Willemsbrug de ‘rode brug’ en ‘haar brug’.”

“Het uitzicht is hier altijd geweldig. Wat voor weer het ook is. Alleen als het gesneeuwd heeft, heb je een of twee dagen geen zicht. Want dan blijft de sneeuw liggen op de schuine daken. Heel vreemd is dat.”

Lawaaiig

“Met het water en de oude schepen voor de deur heb je hier al heel snel een vakantiegevoel. Zodra de zon schijnt, hoor je gezellig geroezemoes vanaf de terrasjes. Als Apartt feesten en partijen organiseert op hun plein precies onder onze slaapkamer kan het lawaaiig zijn. Maar zo lang de horeca nog om 23.00 uur sluit, wegen de voordelen zwaar op tegen de nadelen.”