Kloppend hart van Rotterdam

24/7 m’n reet

Marcel Jongmans Tekst
Foto: Marieke Odekerken

Iets waar ik de Rotterdammers enorm om waardeer, is dat ze briljante dingen doen zonder op te scheppen. Zoals Deelder ooit zei: ‘Al die boeken over kraken, in Rotterdam bouwen we gewoon huizen’. En dat is precies hoe we zijn.

Als ze in Hoofddorp een huis opleveren, komt de gehele cast van GTST onder begeleiding van RTL Boulevard vertellen dat er wat bijzonders is gebeurd. Terwijl wij, ten tijde van een crisis bijna gelijk aan die van 1929, gewoon De Rotterdam uit de grond stampen. Om maar niet te spreken over het CS of de markthal. We lullen er niet over.

Toch is er een punt waarop mijn verhaal over niet lullende, maar poetsende Maassteders krom gaat.  Steeds meer Rotterdammers, vooral bestuurlijk, hebben het over de wereldstad Rotterdam met haar 24/7 economie. We praten over hoe metropool de stad wel niet is. We hebben het over Manhattan aan de Maas en plaatsen net als in New York waterreservoirs op torens.

‘Zolang je als binnenstad nog posters moet ophangen dat je laat open bent, weet je hoe het zit’

Rotterdam is stoer, uitdagend, inspirerend, innovatief, kansrijk, mogelijk, architectonisch volledig verantwoord, culinair superieur en buitengewoon mooi. Maar Rotterdam is geen wereldstad en heeft al helemaal geen 24-uurseconomie. Zolang je als binnenstad nog posters moet ophangen dat je laat open bent, weet je hoe het zit. Ooit een fatsoenlijke hap eten geprobeerd te bestellen na 02:00 uur?

Als je een beetje op je trappers gaat staan, fiets je van Noord naar Zuid in twintig minuten. Je kan niet op een feestje komen of je hebt het gevoel alsof je op een reünie van de basisschool bent. Altijd een feest van herkenning. Shoppen op zaterdag kost je een slijmbeursontsteking vanwege het vele zwaaien naar bekenden. Ik fietste laatst, tijdens de spits, met een flinke kater van huis naar mijn werk. In gedachten verzonken parkeerde ik mijn fiets en realiseerde me dat ik van mijn hele tocht niets had meegekregen. In een wereldstad zou ik zijn aangereden. Uitgescholden wegens roekeloos gedrag. Dood zijn! Maar niet in Rotterdam.

Laten we eerlijk zijn. Rotterdam is geen wereldstad, maar gewoon een heul groot, gers dorp. Dat dan weer wel.