Kloppend hart van Rotterdam

15 jaar RockTown

Sander Grip Tekst
Rick Arnold Beeld

In het Lloydkwartier bij de Schiecentrale zit al 15 jaar een van de grootste en gezelligste studio’s van Nederland. Bassist, producer, handyman en eigenaar Ocki Klootwijk heeft de studio eigenhandig gebouwd samen met enkele bevriende muzikanten. Met zo’n start viel wel te verwachten dat RockTown een blijvertje zou zijn.

Selfmade man

Onder muzikanten is het Rotterdamse RockTown een fenomeen. Hier namen The Golden Earring en Michael Prins albums op. En de laatste officiële cd van Herman Brood is in de studio door Klootwijk geproduceerd. Wie vraagt naar eigenschappen van Klootwijk, komt al snel uit op de kwalificatie “selfmade man”. Hij soldeert, bouwt, organiseert, musiceert en trakteert. Bij het grote publiek wellicht niet al te bekend, maar in muziekkringen is Klootwijk een veel en graag geziene sessiemuzikant. Zo viel hij in voor Rinus Gerritsen van The Golden Earring, speelde bas bij Anouk en Guus Meeuwis, hij was samen met Frédérique Spigt oprichter van I’ve Got The Bullets en hij bemande jarenlang als Stage Manager een van de grootste podia bij het North Sea Jazz. Er gaat eigenlijk geen weekend voorbij of Klootwijk is te vinden op een podium ergens in het land, steeds weer in andere formaties.

Stukslaan

Mede-Bullet Frédérique Spigt vond 15 jaar RockTown een mooie gelegenheid om de oprichter in het zonnetje te zetten. Hoewel het voor veel muzikanten nog wel wat vroeg was, stroomde het RockTown plein om half twee ’s middags vol met oude en nieuwe bekenden. Spigt leest een brief van Burgemeester Ahmed Aboutaleb voor, waarna ze een champagnefles op de gevel van de studio stukslaat. Daarna zet The Golden Earring een spontaan optreden in samen Guus Meeuwis, Bertus Borgers en Inge ‘Bombita’ Bonthond.

Het feest voor Ocki Klootwijk en zijn jarige RockTown, een intiem samenzijn voor iedereen die hier ooit opnam en er ook nu bij was in het Lloydkwartier; van Age Kat (The Frog, Rick Devito), Nol Havens en Hans Klein (VOF de Kunst), Gerard Cox, Ivo Severijns (Herman Brood, Kane, Waylon), Jo de Roeck (The 3rd Man) en Peter Calicher (Gruppo Sportivo). Zij lieten RockTown rocken, nou ja, zoals het eigenlijk al vijftien jaar rockt.