Het is 7 oktober, 22:00. In BAR is het al behoorlijk druk. Mensen eten en drinken, in de hoek legt een groepje een pooltje. Overal geroezemoes van pratende mensen. Parijzenaren Guido Minski en Hervé Carvalho, bekend als Acid Arab, stappen binnen voor de releaseparty van hun debuutalbum. En die release kon in hun ogen nergens anders dan in Rotterdam.
Ze zijn nog maar net binnen of iemand schudt ze uitbundig de hand. Een Nederlandse collega, blijkt. Minski (foto rechts) en Carvalho (foto links) drukken hem hun debuutalbum in handen. In een rustige ruimte zit het tweetal even later aan een tafeltje en neemt een drankje. Straks draaien ze een set in BAR ter ere van hun debuutalbum. Ze staan bekend om hun sound vol Arabische invloeden. Een sound die te omschrijven is als mystiek of zelfs hypnotisch. Beiden zijn Frans, maar hun achternamen komen uit Ukraine en Portugal.
Hebben jullie eerder in Rotterdam gedraaid en waarom hebben jullie deze stad gekozen voor jullie Nederlandse release party?
“Het is onze tweede keer in BAR”, zegt Hervé. “Vorig jaar was heel bijzonder voor ons. Helaas viel ons optreden samen met de aanval op het Bataclan theater in Parijs, waar wij beiden wonen. We zaten dus in spanning af te wachten op nieuws van onze vrienden, die daar op die avond waren.”
Konden jullie je dan wel focussen op het optreden?
“The party was oké”, antwoordt Guido. “Wat ons aanspreekt aan BAR was ‘the edgy programming’ en het publiek, maar we wilden het zeker nog eens overdoen. Dus zeiden we: ‘Let’s do it again!’ Het was direct zeker dat we onze release hier zouden houden.”
Jullie zijn muzikaal geïnspireerd door een bezoek aan Tunesië. Wat raakte jullie het meest?
“Vier jaar geleden hebben we op een festival in Tunesië opgetreden”, vertelt Guido rustig. Als ze al zenuwachtig zijn voor de set, dan laten ze het niet blijken. “Toen zijn we verliefd geworden op de muziek en de cultuur van dat land. Ons contact met de andere muzikanten en de mensen van het radiostation, dat het festival organiseerde, sprak ons ook erg aan. De relatie die Arabische mensen met hun muziek hebben, heeft parallellen met Acid House. Het paste gewoon voor ons gevoel.”
‘We zijn verliefd geworden op de muziek en de cultuur van Tunesië.’
En hoe zouden jullie de muziek omschrijven die jullie maken?
Na een korte blik heen en weer. Hervé: “Spiritual and transcendental.” Na nog een kleine pauze voor het effect vervolgt hij: “We’re always looking for something higher.” Guido knikt instemmend en voegt eraan toe: “We zijn altijd op zoek naar een hogere ervaring of dat nu in de muziek is, in een spirituele ervaring of in de liefde. Dit komt overeen met de relatie die Arabische mensen hebben met hun muziek.”
Arabische muziek is al langer verweven met Franse techno. Ook in het Verenigd Koninkrijk heeft de muziek van voormalige koloniën veel invloed. Hier lijkt dat minder te zijn. Kunnen jullie dat verklaren?
Hervé: “In het Verenigd Koninkrijk is vooral de Jamaicaanse muziek van grote invloed geweest op ons muziekgenre. Met name in de jaren 80.” Guido zegt: “De muziek die wij maken is ‘a meeting of cultures’ trouwens. Ik noem het bewust geen fusion, want de Arabische cultuur is onderdeel van de Franse cultuur. Daarom heet ons nieuwe album ook: Musique de France. Wist je overigens dat ook in Nederland Arabische klanken verweven worden met house? Luister maar eens naar Red Light Radio. Dat is hier een goed voorbeeld van.”
Krijgen jullie ooit negatieve reacties wat betreft jullie muziek, gezien de spanningen die er nu in Europa heersen?
Guido: “Dat is al heel lang geleden en vond plaats in Frankrijk.” Dan: “They felt we wanted to steal their treasure. Arabische mensen zien hun muziek, terecht in onze ogen, als hun schat. Wij raken erdoor geïnspireerd. Zoiets is echter nooit meer voorgevallen.”
Hoe ervaren jullie de spanningen in Europa?
“We live with the risk”, zegt Guido. “Maar dat doen de mensen in het Midden-Oosten evengoed. De dialoog is belangrijk en die gaan we dan ook aan. Via onze muziek. Verder zijn we een nieuwe show aan het voorbereiden met nieuwe visuele ondersteuning. Deze zal binnenkort in Paradiso te zien zijn. We werken ook samen met de Egyptenaar Rozzmar die een combinatie van hiphop en gabber maakt. Dit is misschien wel interessant voor de mensen in Rotterdam. We hopen het resultaat van deze samenwerking in december of begin komend jaar uit te brengen.”
Benieuwd maar Acid Arab? Op 3 december staan ze op het Blijdorp Winterfestival.