Daar stonden ze dan, de Vrienden van Wij zijn Gers!. Allemaal in een oranje gevangenispak nadat ze door de bewakers ‘dringend’ waren verzocht op te lijnen. Toch een beetje spannend, niet wetend wat er allemaal stond te gebeuren. Want kort daarvoor hadden ze ook nog allemaal een glazen mok en een lepel aan een touwtje gekregen…
De Vrienden van Wij zijn Gers! brachten een bezoek aan de voormalige gevangenis aan de Noordsingel in Rotterdam. Tot oktober 2012 was het gebouw nog volop in bedrijf als gevangenis en Huis van Bewaring. Momenteel wordt het complex onder de naam Tuin van Noord verbouwd: van een gesloten omgeving tot een open en groen leefgebied bestemd om te wonen, werken en ontspannen. Het gevangenisgebouw wordt nu nog regelmatig gebruikt voor evenementen zoals de Prison Escape. En tijdens ‘24 uur cultuur’ op 13 september jl. verzorgde de IJslandse mezzospraan Guja Sandholt een concert in het complex. Binnenkort zijn dit soort evenementen voorbij, dan start de verbouwing van het cellencomplex tot zogenaamde ‘Do-it-yourself-woningen’.
Rondleiding door bewakers
Maar voordat dit allemaal gaat gebeuren, konden de Vrienden er nog een kijkje nemen. Jan Kuiper en Hjalmar Pothof, twee bewakers die na jaren ‘Noordsingel’ nu in ‘de Schie’ werken, namen de Vrienden mee het complex in. Iedereen raakte best onder de indruk. Niet alleen van de sfeer, maar ook van de omvang van de cellen, de ruimte waar de gevangenen een uur per dag werden gelucht, de isoleercel en de recreatieruimte. Dankzij deze rondleiding kregen de Vrienden een goede indruk van het leven achter de gevangenismuren.
Aanpassen…
Kort daarna werd iedereen gedirigeerd naar Blok C waar de borrel klaar stond. Daarbij kwam de mok dus goed van pas. Vervolgens mocht iedereen aan de lange houten tafels aanschuiven voor het gevangenismaal. Wat een bijzondere locatie voor een maaltijd met uitzicht op de drie verdiepingen aan cellen. Op de tafels stonden slechts een paar glazen, bestek en servies ontbraken. Dus bleek die lepel aan dat touwtje heel handig te zijn. Het eten, waaronder een stevige stamppot, werd opgediend uit grote ketels en geserveerd in kleine ijzeren pannetjes. Tja, je bent gevangene of niet. Aanpassen dus.
Presentaties door architect en projectontwikkelaar
Tussen de gangen door gaf Sander Nelissen, architect van bureau Wessel de Jonge architecten inzicht in het traject van bieding tot de daadwerkelijke realisatie van de Tuin van Noord. Robin Dijkgraaf, directeur van HD Groep, samen met BAM Woningbouw Zuidwest de eigenaar van de Tuin van Noord, deelde naast artist impressions van hoe het gebied er straks uit gaat zien, zijn visie op vasthouden aan de centrale waarden voor de Tuin van Noord in combinatie met een flexibele ontwikkelstrategie.
Indrukwekkend
Na afloop van het ‘diner’ was er nog voldoende tijd om ervaringen uit te wisselen. Want zo’n avond in een gevangenis doorbrengen, ook al is die niet meer in bedrijf, blijft indrukwekkend. Gelukkig stonden de deuren na afloop open en kon iedereen weer, een nieuwe ervaring rijker, huiswaarts.