De contouren van de moskee aan de Hilledijk zijn in de verte nog net te zien in de ochtenddauw. Een Surinaamse haalt de beenbeschermers van haar dochter tevoorschijn. Henk (gaatjesschoenen, rode broek en hete aardappel) plaatst vakkundig een bit bij zijn zoon. Een Turks jongetje laat aan andere kinderen zien hoe ze hun stick moeten vasthouden. Welkom bij Hockeyclub Feijenoord.
Initiatiefnemer Paul Veldhuijzen loopt als een druk baasje over het net aangelegde kunstgrasveld aan de Laan op Zuid. Hockeyclub Feijenoord is de jongste en enige hockeyclub aan de zuidoever van de stad. Veldhuijzen manoeuvreert behendig tussen de jongeren, hun ouders en de hockeysticks. Een man met een missie, zo omschrijft hij zichzelf. Hij is er fulltime mee bezig. “Ik wil kinderen hier op Zuid aan het sporten krijgen. Dat het hockey geworden is, komt omdat dat toevallig mijn sport is.”
‘We trekken als hockey-evangelisten de wijken in’
Hockeyclub Feijenoord start in 2010, op een van de zwartste dagen uit de geschiedenis van die voetbalclub op Zuid met nagenoeg dezelfde naam. Veldhuijzen: “Het was de dag dat Feyenoord met 0-10 verloor van PSV. Een historisch dieptepunt. Maar niet voor ons. Het was voor onze hockeyclub het begin van iets moois. Dat is zeker niet vanzelf gegaan. In die zin lijken we wel veel op elkaar. We hebben net als Feyenoord hard moeten knokken om te komen waar we nu staan. Maar moet je nu eens kijken. Hier ben ik echt trots op”, zegt hij terwijl zijn blik afdwaalt over het nieuwe veld.
Het is Marco Pastors van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid die de bloedfanatieke Veldhuijzen begin 2013 wijst op een braakliggend terrein aan de Laan op Zuid. Daar zouden zijn pupillen toch moeten kunnen sporten? Veldhuijzen ritselt en regelt. “Ik kon een oud veld van HC Barendrecht overnemen dat er in eerste instantie goed uitzag, maar bij nader inzien toch wel heel erg oud was. Dit stuk grond was veel beter om onze plannen voor elkaar te krijgen.” Het is het begin van een officiële, door de bond goedgekeurde, hockeyvereniging op Zuid.
Sporten met spirit
Kinderen op Zuid kunnen ook meedoen aan hockeyclinics die in de wijken Katendrecht, Feijenoord, Bloemhof en op het Afrikaanderplein worden gegeven. Veldhuijzen: “We trekken als sport- en hockey-evangelisten de wijken in.” De inspanningen slaan aan, want er doen inmiddels negen teams mee aan de KNHB hockeycompetitie van kinderen tussen de 6 en 11 jaar. Jongeren vanaf twaalf jaar en volwassenen kunnen ook lid worden, zegt Veldhuijzen.
Ondertussen wijst een Kaapverdische een stukje verderop naar haar dochter die zich warmloopt voor een wedstrijd. Ze spreekt zelf geen Nederlands, maar haar vriend vertaalt wat ze zegt. “Mijn dochter had nog nooit gehockeyd totdat ze het vorig jaar een keertje probeerde tijdens een clinic op het Afrikaanderplein. Sindsdien speelt ze competitie.” Vader Marcel dela Haije – in het dagelijks leven stadsmarinier in Delfshaven – is een van de coaches. Trots vertelt hij dat tegenstanders Feijenoord vaak onderschatten. “Ze komen hier op Zuid en vragen zich af waar ze terecht zijn gekomen. Zo gaaf om te zien dat we ze vaak alle hoeken van het veld laten zien! Hier wordt niet zomaar gesport, hier wordt gesport met spirit.”
Streetwise
Ouders, ongeacht afkomst, rang of stand, spelen een belangrijke rol binnen de club en de ontwikkeling daarvan. Ze coachen bijvoorbeeld of zijn teammanager. Veldhuijzen: “Er is ook een vader die architect is. Hij heeft aangeboden dat hij wil meedenken over de nieuwe kantine. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee. Maar net zo goed met ouders die op andere manieren iets voor de club doen.” Als het gaat om de clinics in de wijken of de training van de kinderen, dan kiest de vereniging voor een andere aanpak. Veldhuijzen: “We hebben trainers en begeleiders die misschien bij andere clubs overgekwalificeerd zijn, zoals gedragswetenschappers, docenten en sociologen. Want het vergt net even een andere aanpak om een wijk op Zuid in te duiken en daar hockeytraining te geven. Je merkt dat jongeren op Zuid meer streetwise zijn en dus soms een andere aanpak nodig hebben.”
Bij het realiseren van zijn hockeydroom, ontving Veldhuijzen hulp van Bart van Sliedregt van Kikx (projectontwikkelaar van onder andere nieuwe woningen op Zuid). “Hij belde mij op en zei: ‘Jij en ik doen hetzelfde. We bouwen allebei aan Zuid. Kom eens praten, ik wil helpen!’” Veldhuijzen moest wel een paar keer slikken. “Ieder gesprek dat ik met de mannen van Kikx had, betekende nog meer plannen en dus meer kosten. Maar het moet gezegd: er ligt nu een geweldig, nieuw kunstgrasveld, er staan lampen en prachtige dug-outs. Kikx’ hulp heeft veel goed gedaan. Maar ook partijen als Rabobank, Unilever en de gemeente Rotterdam dragen hun steentje bij.”
‘Je merkt dat jongeren op Zuid meer streetwise zijn en dus soms een andere aanpak nodig hebben’
Dromen
Hoewel Veldhuijzen blij is met wat de club al bereikt heeft, blijft er nog genoeg om over te dromen. “Het speelveld ligt aan een ongezellige modderige poel met dekplaten en er is nog geen kantine. Weet je wat ik graag zou willen? Een gezellig clubhuis, dat als een tweede huiskamer aanvoelt voor onze kids. En voor dat clubhuis ligt dan een beachcourt waar we kunnen beachvolleyballen en nog meer andere activiteiten kunnen doen.” Om dat allemaal voor elkaar te krijgen, moet het aantal leden wel groeien. Er zijn al een paar seniorenteams, maar Veldhuijzen geeft aan dat dat niet voldoende is. “Het komt erop neer dat we meer sponsors nodig hebben. Maar dat verdient deze club ook echt. Hockeyclub Feijenoord is het bewijs dat dromen geen bedrog zijn, dat sport verbroedert en kinderen gezonder en gelukkiger worden van sporten. Wie wil zich daar nu niet aan verbinden?’