Rotterdammers maken Rotterdam

Skûtsjes op de Kralingse Plas

Gers! magazine Tekst
Skȗtsjesilen Holland Beeld

Het was even wennen. Want: wat moeten die grote, stoere Friese skûtsjes nu op de Kralingse Plas? Dat kleine, zoete binnenwatertje zonder wind, zout en verraderlijke stromingen?

Maar wat een mooi gezicht was het! En blijkbaar nog een uitdaging ook. De schippers en vooral de opgewonden verslaggever van Omrop Fryslân schreeuwden hun kelen schor. Blijkbaar vormden de onverwachte windvlagen van de Rotterdamse hoogbouw en de ‘bosjes’ (lees: het Kralingse Bos) een ware uitdaging voor de Friezen.

Liefst drie dagen lang streden ze tegen elkaar om de Kralinger Cup 2014. Schipper Tony Brundel van skûtsje Lytse Lies mag zich kampioen noemen. De organisatie is tevreden over het evenement. “Skûtsjesilen Holland is een uniek event, de skûtsjes die varen op de Kralingse Plas met daarbij de skyline van Rotterdam op de achtergrond, dat zie je nergens anders. Volgend jaar hopen wij de Friezen weer te verwelkomen in Holland,” aldus Herman Vaanholt, één van de initiatiefnemers.

Jort Kelder maakte handig gebruik van het feit dat tout Kralingen aanwezig de grote partytent op het water. Hij reikte niet alleen de cup uit aan Tony Brundel, maar maakte ook gelijk opnames voor zijn programma Hoe Heurt Het Eigenlijk. Het bleef nog lang gezellig in Kralingen.