Kloppend hart van Rotterdam

Zoet zonder suiker

Madelon Baans Tekst
Marieke Odekerken Beeld

In Aan tafel! gaan redacteur Madelon Baans en fotograaf Marieke Odekerken op zoek naar mooie en vooral lekkere recepten.

Ze is gek op koken en was al heel lang bezig met gezonde recepten. Maar bakken? Dat deed ze ‘gewoon’ nog met meel en suiker en al die andere ongezondere ingrediënten. “Dat moest toch ook beter kunnen?”, dacht Kim Sue Palm. En dus ging ze baksels uitproberen, met zichzelf en haar vriendinnen als proefkonijn.

Droom

Toen de eigenaren van Espresso Dates op een housewarming haar bites proefden, waren ze verkocht. “Eén jaar geleden wilden zij mijn eerste verkooppunt worden”, vertelt Palm die inmiddels fulltime bezig is met SUE ‘zoet zonder suiker’. “Ze verkopen nog steeds mijn bites daar!” Eigenlijk had ze helemaal niet bedacht een heus bedrijf te worden, maar eenmaal in de Markthal verkrijgbaar, ging het balletje echt rollen. “Dit was mijn kans, want ik had altijd de droom om iets met eten te gaan doen.” Inmiddels telt Rotterdam twaalf verkooppunten.

Uitproberen en experimenteren blijft belangrijk voor het creëren van nieuwe dingen en nieuwe combinaties. “En ja, dat gaat ook wel eens mis”, lacht ze desgevraagd. “Soms combineren smaken gewoonweg niet zo goed als je had bedacht.”

Gezonde Snickers

Juist het nabootsen van the real deal is voor Kim een uitdaging. Zo kun je bij de keukenprinses ook aan de gezonde Snickers, Cheesecake of Bounty. “Ja hoor, gezond kan heel erg lekker zijn!”

Pompoen bites 

van Kim Sue Palm

Voor 20 bites

Bodem
1 ½ cup amandelen
1 ½ cup pecannoten
10 medjoul dadels
kaneel (naar smaak)
1 cm geraspte gember

Pompoenvulling
1 pompoen
2 cups cashewnoten
merg van 1 vanillestokje
⅓ cup maple syrup of rijststroop
½ cup kokosmelk
10 medjoul dadels
1 ½ cup kokosolie

Chocolade
¼ cup kokosolie
⅛ cup rauwe cacao


De bereiding

Laat de pompoen (geschild en in blokjes) en de cashewnoten minimaal 4 uur weken in water en daarna goed uitlekken. Hak vervolgens de amandelen en pecannoten fijn en meng die met de dadels, gember en kaneel tot een deegbal. Verdeel over een met bakpapier beklede ovenschaal (20 x 25 cm) en druk aan.

Doe de pompoen, cashewnoten, vanillemerg, maple syrup/rijststroop, kokosmelk, dadels en kokosolie in een blender en meng tot een vloeistof. Proef het mengsel en voeg naar smaak nog dadels of vanille toe. Giet dit uit over de ‘deegbodem’ en zet minimaal drie uur in de vriezer.

Maak ondertussen de chocolade door de kokosolie en rauwe cacao au bain marie te laten smelten. Voeg eventueel wat maple syrup/rijststroop toe. Zodra alles bevroren is, haal je het geheel uit de ovenschaal en snijd je de plaat in stukken. Versier de bites met de vloeibare chocolade.

Serveer de bites koel; vanuit de vriezer even 30 minuten laten staan of direct vanuit de koelkast.