Kloppend hart van Rotterdam

In de kelder van Hotel New York

Chris van Marion Tekst
Henk van der Giesen Beeld

Het prachtige Hotel New York is een icoon aan de Maas. Iedere Rotterdammer kent het. En iedere niet-Rotterdammer ook. Zo lijkt het tenminste als je er op een zomerse zaterdagmiddag, terwijl er net een cruiseschip is afgemeerd, over de hoofden kunt lopen.

Geheim

Het geheim van Hotel New York zit echter ondergronds, in de kelder. Daar kun je als Rotterdammer terecht voor een steak en een cocktail. Zonder dat je struikelt over toeristen en dagjesmensen. De New York Basement is nog rauw en onontdekt. Het is een plek om af te spreken en echt te genieten van de vooroorlogse New Yorkse sfeer.

Maar let op: de Basement is geheim. Dus hou je waffel erover, zodat het een plek voor Rotterdammers blijft. Een plek waar we nog onszelf kunnen zijn. En een plek zonder al die toeristen die momenteel onze stad overspoelen (en waar we toch nog een beetje aan moeten wennen). Niet voor niets is de Basement ondergronds en valt de ingang niet direct op.

Cocktails

Cocktailbar nummer zoveel hoor ik je denken. En in basis klopt dat. Maar wat zou je zeggen van echt lekkere cocktails? Dus niet een glas ijs met een smaakje en een rietje, maar een smaakvolle creatie met een perfecte mix van likeuren, fruit en gedistilleerd. Wil je eens echt van een cocktail genieten? Vraag dan naar de NY Basement. Na een kleine test of je wel over de juiste tongval beschikt, mag je de deur door en de trap af. Terwijl je nipt van een “Perfect Manhattan” of “New York Sour”, waan je je even in de hipste tent van New York City.

Kom eten, kom drinken

De Basement is een restaurant en een cocktailbar. Een vreemde combinatie, maar wel passend in de Amerikaanse jaren ’20 en ’30 sfeer. Wij van Gers! hebben voorlopig alleen de cocktailbar uitgeprobeerd. En die bevalt uitstekend. Als we de menukaart mogen geloven, moeten we het niet bij drinken houden, maar er vooral ook een keer komen eten.