Rotterdammers maken Rotterdam

‘We blijven strijden’

Chantal Lindsen Tekst
Vincent van Dordrecht Beeld

Het kan iedereen overkomen: door omstandigheden heb je ineens geen inkomen meer en beland je in de schulden. Gelukkig heeft de gemeente Rotterdam een goed vangnet waar mensen op terug kunnen vallen. Dit is althans de ervaring van Michel die na grote geldzorgen weer goed op weg is geholpen door de gemeente. Zo krijgt hij zijn leven weer op de rails.

Michel woont op Zuid, heeft een hbo opleiding marketingcommunicatie op zak en hij heeft jarenlang verschillende banen gehad. Z’n jeugd was niet altijd gemakkelijk, zijn ouders scheidden en hij kreeg te maken met huiselijk geweld. Toch wist hij zich altijd staande te houden door hard te werken: “Ik ben echt heel positief ingesteld en heb altijd heel hard gewerkt, maar na het overlijden van mijn moeder en veel problemen met een huisgenoot moest ik me steeds vaker afwezig melden op mijn werk. Door privéomstandigheden kon ik me niet volledig wijden aan m’n werk. Ik denk niet meer dan normaal, maar toch werd ik ontslagen.”

Aan de bel
En alsof alle tegenslagen aan het thuisfront nog niet genoeg zijn, krijgt hij ook te horen dat hij net geen WW-uitkering kan krijgen. “Ik ben meteen gaan zoeken naar een nieuwe geschikte baan, maar toen ik die na drie maanden nog steeds niet had gevonden en m’n rekeningen niet meer kon betalen, heb ik aan de bel getrokken. Misschien zelfs wel te laat, maar die eerste stap nemen, man, die kost zoveel moeite. Ik voelde zoveel schaamte: hoe had mij dit nu kunnen overkomen? Ik had altijd meer dan genoeg geld gehad en nu had ik ineens helemaal niks meer.”
Ondanks zijn gevoel van schaamte en de angst voor vooroordelen, stapt hij naar de gemeente voor hulp. “Ik moest wel. Ik kon niet eens meer eten kopen. En je kan lang aan vrienden vragen of ze je even willen helpen, maar dat houdt natuurlijk ook een keertje op. Ik had geen andere keuze dan mijn schaamte opzij zetten. Ik ben zo ontzettend blij dat ik het heb gedaan. Binnen twee weken had ik via het Werkstation op Zuid een coach, een zogenaamde poortregisseur, Marco Breemans, die me is gaan helpen om overzicht te krijgen.”

Lichtpuntje
Er wordt een spoedbetaling vanuit de gemeente aangevraagd omdat al zijn witgoed apparatuur het heeft begeven. “Dat voelde echt als een lichtpuntje, want alles ging tegelijkertijd kapot in huis. Het is best moeilijk positief te blijven als je zoveel geldzorgen hebt, maar we blijven strijden. Stilstaan is voor mij geen optie.”
Als hij eenmaal een baan heeft gevonden, kan hij weer op eigen benen staan. Ook wordt er gekeken naar zijn toeslagen waarbij bleek dat hij nog duizenden euro’s terugkrijgt waarmee hij zijn rekeningen kan afbetalen. Tot die tijd blijft hij onder toezicht van zijn poortregisseur. “Ik heb nog nooit om hulp gevraagd, ik was altijd degene die super makkelijk met z’n geld omging en het makkelijk weggaf. Nu zal ik dat niet snel meer doen. Ik heb geleerd zuiniger aan te doen. Ik moet ook wel; ik heb geen geld meer voor een etentje. Ik ben wel veel gezonder gaan eten en in de supermarkt koop ik enkel wat ik nodig heb.”

Kwaliteiten
Via een uitzendbureau dat gekoppeld is aan het werkstation op Zuid, waarbij hij nu is aangesloten, heeft Michel een Boostcamp gedaan. Daarbij wordt er naar je kwaliteiten. “Ik pak alles aan wat me kan helpen, want ik wil graag weer aan het werk. Al wil ik iets doen wat bij me past. Ik heb verschrikkelijk veel soorten banen gehad, van timmerman tot proces operator. Niks paste echt bij me, dus dit is een mooie kans uit te zoeken waar ik wel echt gelukkig van word.”
Qua financiën krijgt hij zijn leven steeds beter op de rit. “Ik ben er nog niet, maar het gaat redelijk. Wat ik geleerd heb: hoeveel je ook verdient, het is gewoon ontzettend belangrijk overzicht te houden. Ik heb verstandiger leren denken en ik smijt niet meer zo met geld als ik voorheen deed. Als ik straks ruimte overhoud, wil ik gaan sparen of investeren bijvoorbeeld.”

Loodzwaar
De Rotterdammer prijst zich gelukkig dat hij in Nederland woont, omdat het hier goed geregeld is als je in geldnood verkeert: “Elk mens kan in een situatie terechtkomen waar je niet om hebt gevraagd. Stap gewoon naar de gemeente, ook al voelt die eerste stap loodzwaar. Ze staan echt voor je klaar om je te helpen zolang je zelf respectvol en eerlijk bent.

Het zijn hele warme mensen die je helpen en het gaat stapje voor stapje. Zo raak je niet verstrikt in alles. Met mijn begeleider heb ik bijna dagelijks contact en wekelijks ga ik naar het werkplein om de stand van zaken door te nemen. We bespreken m’n financiën, kijken hoe het ervoor staat, bespreken mijn voortgang met betrekking tot het vinden van een nieuwe baan. Ik heb nu ook een job hunter die me daarbij helpt. Het is een goed geoliede machine.”

Naast dit traject is Michel zijn eigen mindset gaan veranderen: “Ik ben altijd dankbaar voor wat ik heb en ik visualiseer veel. Ik verander je gedachte van ik kan het niet, naar ik kan het wel. Zo blijf ik voor mezelf positief. Oh ja, jezelf omringen met positieve mensen is ook mega belangrijk. Laat je niet meesleuren door andermans negativiteit. Kijk, weet je”, sluit hij af met een grote glimlach, “Uiteindelijk komt het allemaal goed.”