Kloppend hart van Rotterdam

Wat je van dichtbij haalt, is lekker

Madelon Baans Tekst
Marieke Odekerken Beeld

In Aan tafel! gaan redacteur Madelon Baans en fotograaf Marieke Odekerken op zoek naar mooie en vooral lekkere recepten.

Coeur de Boeuf? Het is een bijzondere tomaat, die wordt geteeld door Nico Duijvestijn. Hij is een van de telers van Verse Oogst*, een inspiratieplatform voor groente en fruit van Nederlandse bodem. Deze geribbelde tomaat kom je buiten ons land vooral tegen in het Middellandse Zeegebied. Maar wat je van dichtbij haalt, is lekker. Nico’s tomaten uit Honselersdijk, aan de rand van onze regio, liggen veel sneller en dus verser op je bord.

Vol enthousiasme vertelt de teler over zijn hartvormige tomaat. “De tomaat is niet alleen supergezond en verser dan vers, maar ziet er ook nog eens bijzonder uit. Mensen zoeken altijd rode tomaten uit, maar de Coeur de Boeuf is juist ook lekker als hij licht gekleurd en oranje is.”
Oranje boven dus! Misschien kunnen we deze maaltijd voor vertrek nog voorzetten aan ‘onze’ sporters die straks in Rio hun Olympische droom najagen? “Absoluut. Een sporter moet vers eten. Dit recept is prima sportersvoer; een stevige maaltijd met koolhydraten, eiwitten en vitaminen. Vers eten leidt tot betere prestaties.”

“Tomaten telen is ook net topsport”, aldus Nico, die al 25 jaar lang elk jaar van december tot november zoekt naar de optimale omstandigheden om de beste, lekkerste en gezondste tomaat te krijgen. “Dat is eigenlijk een soort marathon.” Gelukkig is het recept dat Nico ons voorschotelt niet alleen voor sporters heerlijk en gezond, maar ook voor thuisblijvers. Kunnen wij van achter ons stamppotje mooi het oranje legioen in Rio aanmoedigen. Aan tafel!

Zomers rucolastamppotje.
Met Coeur de Boeuf, spekjes en geitenkaas van Verse Oogst

Voor 2 personen

500 gram kruimige aardappels, geschild en in stukken

150 gram rucola

2 Coeur de Boeuf tomaten**

100 gram zachte geitenkaas

100 gram serranoham, of magere (of vegetarische) spekreepjes

0,5 dl (plantaardige) melk
handje pijnboompitjes

peper & zout


De bereiding

Kook de aardappels in 20 tot 25 minuten gaar. Rooster ondertussen de pijnboompitjes in een droge koekenpan. Zet de pijnboompitjes apart, je kunt nu dezelfde pan gebruiken om de spekjes op te bakken, totdat ze lekker knapperig zijn.

Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Voeg wat peper en zout toe en maak de puree smeuïg met een scheutje melk.

Snijd nu de Coeur de Boeuf in blokjes van ongeveer 1×1 cm; van deze stevige tomaat kun je prima blokjes snijden! Verbrokkel de geitenkaas en snijd de rucola iets kleiner. Voeg nu de tomatenblokjes, geitenkaas en rucola toe aan de aardappelpuree. Houd een paar tomatenblokjes en hele blaadjes rucola achter voor de garnering.

Maak het zomerse stamppotje af met de serranoham of spekjes, wat geroosterde pijnboompitten en maak het bordje mooi met wat extra tomatenblokjes en een paar blaadjes rucola. Makkelijk, gezond en lekker!


* Verse Oogst is een initiatief van The Greenery. Op de website verseoogst.nl vind je alle informatie over groente en fruit, de telers en heerlijke recepten.

** In Rotterdam koop je de Coeur de Boeuf bij de groentespeciaalzaak, maar ook bij diverse supermarkten vind je deze bijzondere en smaakvolle tomaat.